Autoritățile de la Praga au cerut, luni, Ambasadei ruse să elibereze jumătate de hectar din suprafața totală ocupată de misiunea diplomatică. Este vorba de teritoriul, care până în 1968 a făcut parte din parcul Stromovka adiacent ambasadei, potrivit agenției Tass.

PragaFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

O solicitare în acest sens fost trimisă Guvernului ceh, a anunţat șeful municipalității Praga-7, Jan Čižinský, pe Twitter. "Consiliul municipal din Praga a cerut Guvernului ceh să desfăşoare convorbiri pentru aducerea suprafeţei Ambasadei ruse în conformitate cu situaţia de dinainte de invazia trupelor Pactului de la Varșovia în (august) 1968 în Cehoslovacia, a scris Čižinský.

Televiziunea cehă a subliniat că este vorba de o jumătate de hectar de pământ. Autorităţile locale intenţionează să planteze acolo paturi de flori și copaci, așa cum a fost înainte de august 1968, până la desfăşurarea pe acest teritoriu a unui lagăr aparţinând unei unități militare sovietice, citează Rador.

Reacția Rusiei

Ministerul de Externe al Rusiei a reamintit despre proprietatea imobiliară a Ambasadei cehe de pe strada Tverskaya din Moscova. Acest lucru este subliniat într-un comentariu al MAE rus postat pe pagina sa de Facebook.

"Dacă Praga îndrăznește să recurgă la un altfel de "set de instrumente", atunci reamintim că şi partea cehă are proprietăți imobiliare considerabile în zona străzii Tverskaya din capitala Rusiei" - au spus surse din cadrul ministerului rus, potrivit agentiei Tass.

MAE rus a subliniat, de asemenea, că cele două țări au instrumente pentru un dialog profesional și competent pe tema proprietăţilor imobiliare ale ambasadelor.

La Ambasada Cehiei din Rusia mai rămân să lucreze cinci diplomați

După expulzarea din Rusia a 20 de angajați ai Ambasadei Cehiei, la misiunea diplomatică străină mai rămân să lucreze doar cinci diplomați, a comunicat jurnaliștilor șeful Departamentului pentru probleme internaționale al administrației președitelui Cehiei, Rudolf Jindrak. Vor părăsi Moscova toți diplomații care se ocupau de probleme politice, a adăugat acesta.

După cum relatează RIA - Novosti, ieri Ministerul de Externe al Rusiei a declarat persona non grata 20 de angajați ai misiunii diplomatice a Cehiei. Aceștia trebuie să părăsească teritoriul țării până la sfârșitul zilei de luni.