Decizia Republicii Cehe de a expulza 18 diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj, constituie "o provocare", a afirmat luni Kremlinul, informează AFP, citată de Agerpres.

RusiFoto: goodfreephotos.com

"În mod categoric, nu suntem de acord cu astfel de concluzii" cu privire la diplomaţii ruşi, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. "Aceasta este o provocare şi un act inamical", a subliniat el.

Sâmbătă, autorităţile cehe au anunţat că expulzează 18 diplomaţi ruşi implicaţi, potrivit serviciilor de informaţii ale Cehiei, în sabotarea unui depozit de muniţii care s-a soldat cu doi morţi în 2014.

În paralel cu expulzarea celor 18 diplomaţi ruşi identificaţi drept agenţi ai serviciilor de spionaj ale Moscovei, Praga a dat asigurări că are "probe de necontestat" care implică agenţi ai GRU, informaţiile militare ruse, în explozia de la depozitul de muniţie de la Vrbetice.

Poliţia cehă a anunţat că este în căutarea a doi bărbaţi deţinători de paşapoarte ruseşti pentru rolul lor presupus în această explozie, care poartă aceleaşi nume cu suspecţii în tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.

Rusia a replicat duminică, anunţând că 20 de angajaţi ai ambasadei Republicii Cehe la Moscova au fost declaraţi "personae non grata" şi trebuie să părăsească ţara înainte de sfârşitul zilei de luni. Acest anunţ a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe rus, după convocarea ambasadorului ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat luni acuzaţii "fabricate la repezeală" şi menite, potrivit ei, să deturneze atenţia de la "problemele acumulate în ţările Uniunii Europene şi în general în Occident".

"Fără îndoială, în spatele tuturor acestor lucruri se află SUA", a afirmat Zaharova în timpul unei intervenţii la postul public de televiziune Rossia 1. Statele Unite şi Marea Britanie şi-au exprimat pe deplin solidaritatea cu Cehia în disputa cu Rusia.