Guvernul ceh a anunțat luni că exclude gigantul rus Rosatom dintr-o licitație de miliarde de euro pentru construcția unei noi unități la o centrală nucleară locală pe fondul confruntării diplomatice cu Moscova, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia vine după expulzările reciproce ale diplomaților din cele două țări, întrucât Praga a acuzat serviciul secret rus că a orchestrat o explozie mortală pe teritoriul ceh în 2014.

Moscova a anunţat duminică că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe sunt „persona non grata” şi trebuie să părăsească Rusia până la sfârşitul zilei de luni, 19 aprilie, informează Agerpres. Acest anunţ a fost făcut de ministerul rus de externe după convocarea ambasadorului ceh, Vitezslav Pivonka. Rusia a promis mai devreme măsuri de retorsiune după expulzarea de către Cehia a 18 diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj.

Sâmbătă, autorităţile cehe au anunţat expulzarea a 18 diplomaţi ruşi implicaţi, potrivit serviciilor de informaţii cehe, în sabotarea unui depozit de muniţie de la Vrbetice în 2014, explozie în care şi-au pierdut viaţa două persoane.

Tot sâmbătă, poliţia cehă a mai anunţat că este în căutarea a doi cetăţeni ruşi implicaţi în explozie, posesori ai unor paşapoarte având numele celor doi suspecţi implicaţi în cazul otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, în 2018.