Poliția cehă a anunțat sâmbătă că este în căutarea a doi bărbați ce dețin mai multe pașapoarte, inclusiv pașapoarte rusești cu numele Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, transmite Reuters. Anunțul a venit în aceeași zi cu cel al expulzării a 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga.

Anatoliy Chepiga, alias Ruslan BoshirovFoto: bellingcat

Aceste două nume se potrivesc cu cele folosite de cei doi suspecți în tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghie Skripal și a fiicei sale Iulia, cu noviciok, în orașul englez Salisbury, în 2018.

Marea Britanie a emis un mandat de arestare pe numele celor doi în septembrie 2018, dar Rusia a spus că nu are niciun motiv să îi investigheze pe cei doi suspecți.

Site-urile de investigații Bellingcat și The Insider – Rusia au stabilit identitatea unuia dintre cei doi suspecți din atacul cu noviciok din Salisbury: “Ruslan Boshirov” este de fapt colonelul Anatoliy Chepiga, un foarte decorat ofițer al serviciului secret GRU, care a primit de la Vladimir Putin cea mai înaltă distincție rusească, aceea de Erou al Federației Ruse.

Al doilea suspect a fost decorat și el pentru acte de eroism de către președintele rus Vladimir Putin în 2014, a afirmat marți site-ul de investigații Bellingcat.