Unul dintre atacatorii din Salisbury este de fapt ofițer GRU, antrenat la o unitate de elită Spetsnaz. Povestea colonelului Chepiga, cel care a primit din mâna lui Putin titlul de Erou al Federației Ruse 

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 27 septembrie 2018, 10:52 Actualitate | Internaţional


Anatoliy Chepiga, alias Ruslan Boshirov
Foto: bellingcat
Site-urile de investigații Bellingcat și The Insider – Rusia au stabilit identitatea unuia dintre cei doi suspecți din atacul cu noviciok din Salisbury: “Ruslan Boshirov” este de fapt colonelul Anatoliy Chepiga, un foarte decorat ofițer al serviciului secret GRU, care a primit de la Vladimir Putin cea mai înaltă distincție rusească, aceea de Erou al Federației Ruse. 

Bellingcat precizează că, după ce a aflat cine este de fapt ”Boshirov”, mai multe persoane avizate i-au confirmat identitatea. Noile informații elimină orice îndoială că cei doi suspecți din atacul cu noviciok, care au susținut că veniseră în Salisbury în calitate de turiști, erau de fapt ofițeri ruși trimiși de Moscova într-o misiune secretă. 

Vladimir Putin a garantat public că ”Boshirov” și ”Petrov” sunt civili. Dar, potrivit tradiției, decorația de Erou al Federației Ruse este acordată personal de președintele rus, așa că este foarte probabil că Putin cunoștea identitatea colonelului Chepiga, pentru că doar câteva persoane primesc această decorație în fiecare an. 

Cine este colonelul Chepiga  

Anatoliy Vladimirovich Chepiga s-a născut pe 5 aprilie 1979, în Orientul Îndepărat Rusesc, în orășelul Nikolaevka, o localitate cu doar 300 de locuitori, aflată în Amur Oblast, aproape de granița cu China. 

La 18 ani, el s-a înrolat într-o școală militară aflată la doar 40 kilometri de casă, Academia Militară din Blagoveschensk, una din unitățile de elită unde se antrenează comandouri marine și ofițeri Spetznaz. Anatoliy Chepiga a terminat cu onoruri, în 2001. Numele lui este pe peretele de onoare al acestei Academii Militare, pe lista absolvenților care au ajuns ”Eroi ai Federației Ruse”:El a fost apoi repartizat la Brigada Spetsnaz 14 din orașul Khabarovsk (tot din Orientul Îndepărtat rusesc), una din unitățile de elită Spetsnaz aflate sub comanda GRU, serviciul secret al armatei. Unitatea lui Chepiga (74854, fosta 20662), a jucat un rol cheie în al doilea Război Cecen, și a fost văzută și în apropierea graniței cu Ucraina spre sfârșitul anului 2014. 

În timpul serviciului efectuat la Brigada Spetsnaz 14, colonelul Chepiga a efectuat trei misiuni în Cecenia. Ce operațiuni a efectuat el acolo nu se știe, dar site-ul unei organizații militare de voluntari scrie că a primit peste 20 de medalii militare în carieră. 

La un moment dat între anii 2003 (ultimul an în care s-a putut stabili prezența sa la Brigada Spetsnaz 14 din Khabarovsk) și 2010 (când a primit primul pașaport sub acoperire) Chepiga a primit aliasul ”Ruslan Boshirov” și a fost relocat la Moscova. 

Ținând cont de gradul de colonel și de funcția de ofițer clandestin GRU, este plauzibil că, în această perioadă”, a absolvit Academia Militară Diplomatică din Moscova, cunoscută drept ”Conservatorul GRU”, scrie Bellingcat.  În decembrie 2014, Anatoliy Chepiga a primit cea mai înaltă onoare acordată de stat, cea de erou al Federației Ruse. Distincția este acordată de președintele Rusie ”ca recunoaștere a serviciilor față de stat și de poporul rus printr-o faptă eroică”.  Cea mai mare parte a acestor decorații sunt acordate în ceremonii publice, dar unele decrete prezidențiale de acest fel – când este vorba de acte de eroism aflate sub imperiul secretului de stat – sunt ținute la secret.  

Așa s-a întâmplat și cu decorația colonelului Chepiga. Deși nu există vreun decret prezidențial făcut public – sau vreo referire la el pe site-ul Kremlinului – pagina de internet a voluntarilor militari specifică faptul că el a primit titlul de ”Erou al Federației Ruse” în decembrie 2014 pentru ”o misiune de menținere a păcii”.  

Faptul că Chepiga a primit acest titlu este anunțat și pe site-ul școlii militare pe care a absolvit-o. Deși la alți ”eroi ai Federației Ruse” există descrieri detaliate al faptelor care le-au adus această onoare, la două persoane – Anatoliy Chepiga și Alexander Popov – există doar o mențiune lapidară: ”prin decret al președintelui Rusiei”. Acest lucru indică și mai pregnant că misiunea pentru care el – sau ei – au primit decorația a fost secretă.  

Momentul și modul cum a fost justificată acordarea titlului oferă indicii importante despre misiunea colonelului Chepiga.

 În 2014 nu au existat activități militare în Cecenia, iar Rusia nu intrase încă în Siria. Singura regiune unde Moscova desfășura operațiuni militare secrete la acel moment era estul Ucrainei, cel mai probabil teatrul de operațiuni al misiunii sale, idee sugerată și de secretul care înconjoară decprația primită.

Anatoliy Chepiga este căsătorit și are un copil, mai scrie bellingcat.com.

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a declarat că "adevărata identitate" a unuia dintre cei doi suspecți în cazul atacului neurotoxic din Salisbury a fost dezvăluită, confirmând că este vorba despre un colonel rus.

La începutul lunii septembrie, procurorii britanici au acuzat doi cetățeni ruși, Alexander Petrov și Ruslan Boșirov, de atacul neurotoxic comis în luna martie în orașul Salisbury, ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia. Adevăratul nume al lui Boșirov este Anatoliy Vladimirovici Chepiga, susțin două surse din domeniul securității în Europa, familiare cu ancheta în cazul Skripal.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani și fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviți cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie. Rusia neagă orice implicare, iar cei doi suspecți susțin că au vizitat orașul Salisbury, dar ”în calitate de turiști”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7431 vizualizari

 • +29 (37 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 27 septembrie 2018, 11:19)

  qwerasdf [anonim]

  • -28 (38 voturi)    
   Poza din mijloc e generata pe calculator! (Joi, 27 septembrie 2018, 12:19)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Anatoliy Chepiga este cel tânăr din stânga (vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Anatoliy_Chepiga ). Ruslan Boshirov este cel color din dreapta. Poza din mijloc reprezinta o mediere, fără barba, intre cele doua fete, din stânga și dreapta, realizata pe calculator. Nu este imaginea unui om real.

   Oricum ai suci-o, din cele doua fotografii nu rezulta în nici un fel ca ar fi vorba de una și aceeași persoana. Sunt fete diferite.
   • +13 (21 voturi)    
    singura poza care lipseste (Joi, 27 septembrie 2018, 12:49)

    mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    e de fapt cea a cracanatului suprem , ca sa avem imaginea completa.
    • +2 (2 voturi)    
     Am descoperit unul de pe lista, ce facem cu restul (Joi, 27 septembrie 2018, 18:03)

     -PuieMSD- [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

     Probabil toti cei 40 din promotia respectiva sunt acum liberi prin Europa, prin comunitatile ruse din Germania de exemplu. Noua ne e frica de teroristii musulmani, dar de cei rusi nu zice nimeni nimic.
   • +15 (19 voturi)    
    )))))) Alarma la ambasada URSS (Joi, 27 septembrie 2018, 12:54)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    s a declansat !!!! )))))) Mujicia, Winter is Coming !! ))))
   • +15 (21 voturi)    
    . (Joi, 27 septembrie 2018, 13:12)

    theo667 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Aveti dreptate domnu Tolea, argumentul este demn de Radio Erevan. Nu uitati sa treceti la finalul lunii pe la casierie.
  • +10 (12 voturi)    
   Rusia (Joi, 27 septembrie 2018, 13:49)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Țara eroilor-asasini....
 • -33 (47 voturi)    
  O știre falsa. Rusia nu trimitea oameni cunoscuți! (Joi, 27 septembrie 2018, 11:54)

  simplex1 [utilizator]

  Într-o misiune asa secreta ca presupusa încercare de asasinare în Anglia a lui Serghei Skripal, rusii nu ar fi trimis un personaj cunoscut și, mai mult, Putin nu l-ar fi îndemnat ulterior pe acesta sa apară într-un interviu pe sputniknews.com cu dezvinovățiri. Era evident ca ar fi fost recunoscut.

  Citat: “Ruslan Boshirov” este de fapt colonelul Anatoliy Chepiga, un foarte decorat ofițer al serviciului secret GRU"
  • -18 (24 voturi)    
   ce circ pe banii nostri (Joi, 27 septembrie 2018, 13:06)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   joaca toti vesticii .. doar, doar isi vor mentine vechile puteri coloniale si pe noi toti in tarcul lor .. imi era sila inainte de gargara lui ceasca cu telejurnicu, etc, dar acum am om sila si mai mare de la niste oameni care ii credeam democrati adevarati, stalpi ai dreptatii, etc. bancuri. totul e sa dai in cap la altul ca sa iei tu banul gramada .. la fel si mh17. niste raketi dau de pamant cu un avion intreg, la ordin desig, ca apoi sa ne vanda sponsorii bullshitul cu rusii .. si institutiile se pervertesc, vezi CPS, .. (vorba aia de unde mai impusca salariile/bonusurile alea). unde sunt marii humanisti, ganditori din Europa .. botul in oala, daca e plina, e ok ..
   • +5 (5 voturi)    
    mai rusnacule, (Joi, 27 septembrie 2018, 18:02)

    yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

    banii tai sant de fapt la cracanat
  • +14 (18 voturi)    
   Dar de "greseli" ai auzit?! (Joi, 27 septembrie 2018, 13:18)

   ddutz [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Pur si simplu Putin a gresit. De ce? Din multe cauze, ca de ex:
   1 -nu si-a amintit ca l-a decorat (2-3/an*4 ani=10-12 cazuri din 21014) si nimeni nu a indraznit sa-i atraga atentia "zeului"; s-au mai intamplat si la altii (Hitler) astfel de cazuri;
   1 bis -nu conteaza decoratia, treci la munca fratie si dovedeste in continuare pentru banii si onorurile primite, ca doar nu te scoatem la pensie la 42 de ani, ca pe magistrati romani;
   2 -au vrut sa para ca se feresc,( seria pasaportului) dar de fapt sa dea un avertisment public: atentie, va putem "prinde" oriunde si oricand, dar nu au anticipat
   ca va fi dezvaluita adevarata identitate si sa apara si povestea cu decoratia lui Putin;
   3 -Pur si simplu rusii sunt prosti, trebuie luata si aceasta ipoteza in calcul.
   4 -sau rusii au un calcul atat de complicat si intortocheat, ca in final tot la prostie pura se ajunge.
  • +3 (9 voturi)    
   Este falsa! (Joi, 27 septembrie 2018, 14:57)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Sa se dovedeasca faptul a Giuliani a primit bani pentru scrisoare! Si daca a primit bani, inseamna ca logic si Biden a primit bani, ca asa ne-au comunicat de la "management".

   "Putin nu l-ar fi îndemnat ulterior pe acesta sa apară într-un interviu pe sputniknews.com cu dezvinovățiri. " - tocmai in asta consta tupeul si nesimtirea unora. Ca si in cazul dracnea: nu dam legi pentru mine (e clar ca ar afla lumea ca sunt pentru mine, deci e logic ca nu sunt pentru mine), ci pentru a salva justitia din mana "statului paralel".

   Si da, adica nu, nu meriti banii pe comentariile idioate pe care le postezi. Dar na, fiecare cu angajatii lui. Daca ar avea postaci mai destepti, si-ar da lumea seama ca sunt postaci platiti. Dar cum sunt jalnici, nimeni nu s-ar gandi ca astfel de poastari sunt platite. E simplu si logic, nu?
  • +8 (10 voturi)    
   Ca asa spui tu mai Pralea? (Joi, 27 septembrie 2018, 14:58)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Uite ca au trimis, tu crezi ca Rusia e monument de desteptaciune???
  • +4 (4 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 27 septembrie 2018, 22:00)

   valli [anonim] i-a raspuns lui simplex1

 • +12 (20 voturi)    
  Apropo, @ simplex1! (Joi, 27 septembrie 2018, 13:24)

  ddutz [utilizator]

  Ca tu n-ai facut "conservatorul" e clar.
  Dar te intreb, munca asta "necalificata" pe care o faci iti aduce ceva satisfactii? Ca banoasa nu poate fi la nivelul asta
  Oi fi vre-un masochist?!.
 • +10 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 septembrie 2018, 14:57)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by