Al doilea suspect în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în luna martie în Anglia a fost decorat pentru acte de eroism de către președintele rus Vladimir Putin în 2014, a afirmat marți site-ul de investigații Bellingcat, citat de AFP.

Alexander Mishkin Foto: bellingcat

Acest bărbat, un doctor militar angajat al Direcției Principale de Informații (GRU), a fost identificat de către Bellingcat luni ca fiind Alexander Mishkin și prezentat de către poliția britanică sub pseudonimul de ”Alexander Petrov”.

Concluzia jurnaliștilor de investigație a fost făcută în urma mărturiilor persoanelor care l-au cunoscut și folosind o copie scanată a pașaportului acestuia.

Bărbatul a fost decorat ”personal de către Vladimir Putin”, a precizat fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, și Christo Grozev într-o conferință de presă la Parlamentul britanic, posibil pentru activitățile sale în Crimeea sau în restul Ucrainei.

Ei au făcut trimitere la o fotografie cu președintele rus dând mâna cu acesta care a fost arătată de către bunica suspectului locuitorilor orașului Loyga din nordul Rusiei, unde Mishkin a copilărit.

Bellingcat nu au găsit-o pe bunică, dar locuitorii au văzut această fotografie.

Mishkin s-a născut pe 13 iulie 1979 în acest mic sat.

Acesta a studiat medicina la Academia Militară din Sankt Petersburg și a fost recrutat de către GRU undeva înainte de 2003.

Apoi acesta s-a mutat în Moscova în 2009, sub identitatea de Alexander Petrov, potrivit ziariștilor de investigație.

El a participat la operațiuni secrete între 2011 și 2013 în Transnistria și Ucraina, dar și la operațiuni militare în țară în 2014.

Și primul suspect, colonelul Anatoliy Chepiga, a primit de la Vladimir Putin cea mai înaltă distincție rusească, aceea de Erou al Federației Ruse.

Bellingcat precizează că, după ce a aflat cine este de fapt ”Boshirov”, mai multe persoane avizate i-au confirmat identitatea. Noile informații elimină orice îndoială că cei doi suspecți din atacul cu noviciok, care au susținut că veniseră în Salisbury în calitate de turiști, erau de fapt ofițeri ruși trimiși de Moscova într-o misiune secretă.

Vladimir Putin a garantat public că ”Boshirov” și ”Petrov” sunt civili.

Autoritățile din Marea Britanie consideră că cei doi suspecți sunt ofițerii militari ruși responsabili de atacul cu agent neurotoxic asupra lui Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia.

Poliția britanică a refuzat să comenteze informațiile apărute în presă. „Nu vom comenta speculațiile privind identitatea lor”, se menționează într-un comunicat emis de către autorități în urma raportului Bellingcat.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani și fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviți cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie. Rusia neagă orice implicare, iar cei doi suspecți, Alexander Petrov și Ruslan Boșirov, susțin că au vizitat orașul Salisbury, dar ”în calitate de turiști”.