Repercusiunile pandemiei de COVID-19 vor duce la divizarea societăților din întreaga lume, crește instabilitatea la nivel global și remodela realitățile politice și economice timp de ani de zile, au avertizat serviciile de informații ale SUA într-un raport sumbru, relatează CNN.

Viata in PandemieFoto: Documentaria.ro / Viata in Pandemie

„Repercusiunile economice ale pandemiei probabil vor crea sau înrăutăți instabilitatea în cel puțin - și posibil numeroase - țări, pe măsură ce persoanele devin tot mai disperate în fața presiunilor interconectate care includ crize economice susținute, șomaj și lanțuri de aprovizionare perturbate”, avertizează raportul.

Imaginea sumbră cu privire la situația economică crește riscul unor conflicte interne, creșterea migrației transfrontaliere și ar putea duce chiar la căderea unor guverne naționale, mai scrie acesta.

Raportul, denumit Evaluarea Anuală a Amenințărilor, este în mod obișnuit publicat anual dar neînțelegerile dintre fosta administrație Trump și Congres au dus la amânarea publicării raportului pe anul 2020 până marți.

Acesta oferă primele indicii cu privire la evaluarea comunității de informații a SUA a repercusiunilor pe care pandemia le va avea pe termen lung.

Documentul oferă de asemenea avertismente sumbre despre operațiunile de influență duse de Moscova și Beijing și o evaluare timpurie privind ambițiile nucleare ale Teheranului în contextul în care președintele Joe Biden încearcă să renegocieze acordul nuclear iranian semnat în 2015, denunțat de administrația Trump și apoi de Iran.

Foto: Documentaria.ro

Impactul pandemiei

Imaginea nu este plăcută. Oficialii avertizează că pe lângă îngrijorările umanitare evidente legate de pandemie - precum penuria de alimente și accesul inegal la medicamente - virusul remodelează calculele de securitate ale unor țări ca Rusia și China, acestea încercând să exploateze criza pentru a-și mări influența geopolitică.

Ambele încearcă să obțină un avantaj în urma „diplomației vaccinului”. Beijingul se folosește de asemenea de ajutoarele sale în domeniul asistenței sanitare pentru a-și exporta instrumentele și tehnologiile de supraveghere, potrivit raportului.

Acesta avertizează că lumea nu poate răsufla ușurată în pofida progreselor rapide în privința dezvoltării de vaccinuri anti-Covid. Virusul va rămâne o amenințare „pentru populațiile din întreaga lume până când vaccinurile și medicamentele sunt amplu distribuite”.

Iar o recrudescență a infecțiilor la începutul acestui an „ar putea avea un impact economic mai mare pe măsură ce afacerile din sectoarele puternic lovite precum turismul și restaurantele intră în faliment și guvernele se confruntă cu constrângeri bugetare tot mai mari”.

Jurnaliștii CNN amintesc că Evaluarea Anuală a Amenințărilor din 2019 avertizase cu privire la o potențială pandemie, notând că „Statele Unite și întreaga lume vor rămâne vulnerabile în fața următoarei pandemii de gripă sau a unei izbucniri pe scară largă a unei boli infecțioase care ar putea duce la rate masive ale deceselor și dizabilități, afectând sever economia mondială, punând sub presiune resursele internaționale și ducând la cereri tot mai mari pentru sprijin din partea SUA”.

FOTO: Twitter

Rusia și China

Raportul avertizează de asemenea fără echivoc cu privire la activitățile Rusiei, afirmând că Moscova „prezintă una dintre cele mai serioase amenințări privind informațiile pentru SUA”.

Raportul confirmă operațiunile de influențare ale alegerilor din 2020, notând că Moscova „aproape sigur privește alegerile din SUA drept o oportunitate de a încerca să submineze poziția globală a SUA, să semene discordie în interiorul SUA, să influențeze procesele de luare a deciziilor din SUA și să convingă alegători americani”.

Oficialii de informații avertizează de asemenea că și Beijingul „prezintă o amenințare în creștere în ceea ce privește operațiunile de influențare” din SUA, o afirmație care susține în parte poziția unor membri din fosta administrație republicană potrivit căreia Beijingul ar reprezenta o amenințare de contrainformații mai mare în timpul alegerilor din 2020.

Documente desecretizate ulterior au arătat însă că Beijingul „a luat în considerare dar nu a implementat eforturi menite să schimbe rezultatul alegerilor din SUA”.

Însă „Beijingul și-a intensificat eforturile de a modela mediul politic din SUA pentru a-i promova politicile pe care le preferă, modela discursul public, pune presiuni pe politicieni despre care Beijingul crede că i se opun intereselor sale și reduce la tăcere criticile la adresa Chinei pe subiecte ca libertatea religioasă și suprimarea democrației din Hong Kong”.