Un uriaș steag cubanez de beton chiar în fața Ambasadei americane la Havana, noul proiect de construcție al guvernului comunist, care reflectă tensiunile persistente dintre cele două țări, a stârnit un val de ironii pe internet, potrivit AFP.

Un gigant steag cubanez din betonFoto: Lepoint.fr

Lucrarea se desfășoară pe Tribuna Anti-Imperialistă, o vastă esplanadă situată vizavi de ambasadă, pe bulevardul de coastă al Maleconului, un loc de mare importanță simbolică în Cuba.

Nici Granma, ziarul Partidului Comunist aflat la guvernare și nici portalul oficial Cubadebate, care de obicei promovează astfel de inițiative cu multă fanfară, nu au scris în acest moment un rând despre noua structură din beton nevopsit, care reprezintă un steag cubanez stilizat cu o înălțime de 12 metri.

Doar grupul de stat Compania de construcții și întreținere (Ecom) a dat câteva indicii pe pagina sa de Facebook: „Pe tribuna noastră antiimperialistă se află deja această lucrare monumentală: steagul nostru, care nu a fost niciodată un mercenar și pe care strălucește o stea mai strălucitoare când este singuratic".

Această Tribună a fost construită în 2000 în mijlocul unei bătălii politice și juridice din Cuba pentru întoarcerea micuțului Elian Gonzalez, a cărui mamă murise traversând strâmtoarea Floridei cu el pentru a ajunge la Miami, în sud-estul Statelor Unite.

În 2006, autoritățile au plantat acolo 138 de steaguri cubaneze, un „monument împotriva terorismului” inaugurat de Fidel Castro, pe atunci președinte.

Noua construcție a stârnit critici și batjocură pe internet.

"Sincer, nu înțeleg ce este. Un monument, o sculptură, o umbrelă de soare, o platformă uriașă?" Întreabă Maikel José Rodriguez pe Facebook, editor al Artecubano, o publicație a Consiliului Național al Artelor Plastice.

"Ce poate oferi această groază artei monumentale cubaneze? Foarte puțin. Nimic, în adevăr, cu excepția batjocurii", adaugă el.

„Dacă te uiți la el din spate, este o ghilotină”, a spus Whigman Montoya pe Facebook, în timp ce Aristides Pestana a criticat un steag „încastrat în asfalt, rigid, gri și mort”.