Marea Britanie are acum aproape trei luni de viață și politică după Brexit. În ciuda faptului că guvernul lui Boris Johnson și-a asumat noul său rol de vecin teribil al Europei, care a pretins victoria în cursa vaccinului ca o consecință a Brexitului și a amenințat că va încălca tratatele semnate cu Bruxelles, britanicii nu se grăbesc să-și transforme identitatea națională.

Foto:

Toți susținătorii de prim-plan ai Brexitului au discutat ideea ca Londra să devină „Singapore-pe-Tamisa” - un hub financiar cu impozite reduse, care ar putea să-și regleze drumul spre captarea afacerilor din Europa - și un gigant în comerțul global, dar, în Marea Britanie, sistemele socio-economice și politice vor rămâne probabil foarte europene pentru destul de mult timp.

Acest lucru poate părea ciudat, având în vedere monumentala decizie luată de britanici în 2016, susținând o campanie de părăsire a UE condusă de oameni precum Nigel Farage și Boris Johnson - capitaliști de piață liberă și euro-sceptici înfocați.

Cu toate acestea, în timp ce britanicii au votat pentru a părăsi UE, ceea ce nu este clar este dacă doreau cu adevărat să fie mai puțin europeni.

„Există, în esență, două dimensiuni în politica britanică: diviziunea stânga-dreapta în ceea ce privește economia și diviziunea liberal-conservatoare în problemele sociale”, spune Chris Curtis, de la Opinium Research. El explică faptul că, printre clasele politice, sunt grupuri care se corelează ca și conservatori sociali care susțin economia de dreapta.

Problema este însă mult mai puțin clară în rândul publicului larg.

„O mulțime de oameni au votat LEAVE pentru că doreau ca Regatul Unit să aibă mai mult control și s-au opus imigrației, dar nu susțin ideea de a slăbi statul, de a dereglementa și de a reduce standardele”, adaugă Curtis. „Mulți dintre liderii mișcării Brexit au văzut altfel viitorul țării”.

Marea Britanie ca națiune europeană a fost întotdeauna un paradox. Pe de o parte, cetățenii nu se consideră deosebit de europeni. Pe de altă parte, susțin politicile europene.

Un raport recent al grupului britanic de politică externă (BFPG) a arătat că britanicii se simt mai apropiați cultural de națiunile din Anglosferă decât din Europa. Această cercetare a constatat că 19% dintre britanici considerau că „cel mai bun prieten” al Marii Britanii este SUA și 15% apreciau că este vorba de Commonwealth, în comparație cu Germania și Franța, ambele urmând cu 2%.

„Chiar dacă societatea noastră și instinctele noastre față de stat au devenit din ce în ce mai europene în timpul aderării noastre la UE, britanicii nu au simțit niciodată aceeași afinitate cu națiunile UE, cum ar fi Franța și Germania, cum simt față de verii lor din Anglosferă”, spune Sophia Gaston, directorul general al BFPG.

Cu toate acestea, când vine vorba de politica internă, britanicii par să aibă în mod constant mai multe în comun cu vecinii lor europeni.

"Majoritatea britanicilor nu s-ar numi europeni, dar modalitățile prin care dorim ca guvernul, statul și economia noastră să fie aranjate sunt inerent europene", spune Anthony Wells, director de cercetare politică la YouGov UK.

Sondajul YouGov confirmă în mod constant acest lucru. Rata maximă a impozitului pe venit în SUA este de 37% pentru veniturile de peste 518.400 USD. Comparați acest lucru cu Marea Britanie, unde rata maximă este de 45% la câștigurile de peste 150.000 GBP (207.000 USD). În ciuda acestui fapt, potrivit YouGov, 44% dintre adulții chestionați consideră că sistemul fiscal este corect, comparativ cu 14% care spun că este nedrept.

În plus, majoritatea britanicilor chestionați au declarat că ar fi perfect mulțumiți de o creștere a impozitelor pentru a plăti anumite servicii sociale furnizate de guvern. Aproximativ 68% dintre britanici chestionați au declarat că ar fi fericiți să plătească mai multe impozite (cu unele amendamennte) - comparativ cu 9% care nu ar face-o - pentru îngrijirea bătrânilor finanțată de stat, de exemplu.

Acest lucru nu creează imaginea unei națiuni gata să ducă capitalismul de piață liberă la nivelul următor, micșorându-și statul, reducând impozitele și scăzând standardele pentru a concura cu Europa. De asemenea, ridică câteva întrebări politice cu privire la ce a fost de fapt Brexit-ul.

Celălalt bonus perceput de a părăsi UE a fost libertatea de a încheia acorduri comerciale. Dar, încă o dată, diferitele standarde ale națiunilor non-europene creează un obstacol pentru guvern.

„Oamenilor le plac protecțiile, mai ales când vine vorba de hrană, mediu și bunăstarea animalelor”, spune Curtis. "Scăderea standardelor în oricare dintre aceste domenii va face foarte dificile tranzacțiile comerciale cuprinzătoare dincolo de Europa."

Cel mai evident exemplu în acest sens este dezbaterea în jurul semnării Regatului Unit a unui ipotetic acord comercial cu SUA, cel mai mare partener comercial din Marea Britanie.

Perspectiva unui acord SUA-Marea Britanie a oferit multor eurosceptici o justificare pentru părăsirea UE pe tot parcursul procesului de Brexit prelungit.

Dar SUA au tot felul de standarde care sunt pe deplin nedorite pentru majoritatea oamenilor din Marea Britanie. Acestea variază de la calitatea alimentelor și bunăstarea animalelor la drepturile lucrătorilor și asistența medicală. Deoarece Marea Britanie este de departe partenerul mai mic, este probabil ca și sub președintele Joe Biden SUA să facă cereri în orice acord comercial care ar fi inacceptabile pentru majoritatea britanicilor.

integral pe CNN