Întreaga flotă de avioane de luptă F-16 a Belgiei, coloana vertebrală a forțelor sale aeriene, este consemnată la sol de ieri după ce una dintre aeronavele Viper a întâmpinat probleme cu motorul, relatează The Drive.

Avion de lupta F-16 al BelgieiFoto: Periam Photography / Alamy / Profimedia Images

Apărarea aeriană a Belgiei a fost asigurată astăzi de Olanda, forțele aeriene belgiene notând pe Twitter că:

„Koninklijke Luchtmacht [Forțele Aeriene Regale Olandeze] vor prelua temporar de la Forțele Aeriene ale Belgiei protejarea spațiului aerian al BENELUX în timp ce tehnicienii noștri lucrează din greu pentru ca Viperele noastre să poată zbura din nou”.

Decizia forțelor aeriene belgiene vine după un incident din 11 februarie la Baza Aeriană Florennes în care unul dintre avioanele de luptă a întâmpinat probleme cu motorul la decolare și a aterizat imediat ca măsură de precauție.

Mai multe bucăți ale motorului s-au desprins în timpul incidentului. Motorul avionului afectat a fost demontat și trimis pentru a fi analizat la contractorul care se ocupă de mentenanța acestora.

O investigație a reușit să stabilească problema ca fiind cauzată de un șurub și forțele aeriene belgiene au anunțat că „un număr semnificativ de motoare prezintă aceeași problemă”.

„Urmând sfaturile producătorului motorului și al producătorului avionului, am decis să luăm măsuri de corecție imediate și să consemnăm la sol celelalte aeronave pentru a efectua verificări pe cât de rapid cu putință”, au adăugat forțele aeriene ale Belgiei.

Flota de avioane F-16 a Belgiei este considerată învechită și a fost amplu folosită în special în misiuni în Orientul Mijlociu în cadrul Operațiunii Rezolvare Inerentă, campania împotriva Statului Islamic din Siria și Irak.

Înainte de aceasta avioanele au participat la misiuni regulate deasupra Afganistanului precum și a Libiei în 2011.