Bulgarii, croații, macedonenii musulmani sau torbeșii, egiptenii, austriecii, românii, pot fi incluși în Constituția macedoneană, dar într-un viitor mai îndepărtat, a declarat premierul macedonean Zoran Zaev. "Guvernul Republicii Macedonia de Nord intenționează să deschidă Constituția înainte de intrarea în UE, nu înainte de recensământ, dar sunt mulți ani până atunci", a spus Zaev, citat de Mediapool.

Zoran ZaevFoto: Wikipedia

În perioada 1 - 21 aprilie, primul recensământ al populației din ultimii 19 ani va avea loc în Macedonia de Nord, provocând acolo tensiuni puternice. Acesta se datorează în principal întrebării sensibile cu privire la numărul exact de populație albaneză în țară, dar, așa cum era de așteptat, a ridicat întrebări și pentru cetățenii bulgari de acolo. Zaev a menționat Croația ca exemplu, care a inclus comunități mai mici în Constituția sa, înainte de aderarea la UE, a anunțat Zaev, citat de BTA. "Noi suntem o societate deschisă, o țară europeană și vom urma exemplul țărilor europene", a spus Zaev.

Nu există nicio cerere bulgară

În preambulul la Constituția Republicii Macedonia de Nord se menționează „poporul macedonean, precum și cetățenii care locuiesc în interiorul granițelor sale, care fac parte din poporul albanez, poporul turc, poporul valah, poporul sârb, poporul rom, poporul bosniac și alții". Este necesară o majoritate de două treimi din Parlament pentru a schimba Constituția.

Anterior, ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani, a spus că nu are nimic împotrivă ca bulgarii din țară să fie incluși ca o comunitate etnică separată în preambulul Constituției țării.

Ministrul de externe al Republicii Macedonia de Nord a precizat că partea bulgară nu a depus nicio cerere oficială, nici neoficială pentru înregistrarea bulgarilor ca grup etnic în țară.

Câți sunt bulgarii?

Nu există o minoritate bulgară în Macedonia de Nord. La ultimul recensământ, doar 1.417 persoane (0,073%) s-au declarat ca bulgari. În acest context, în ultimii 10 ani, de la 1 ianuarie 2010 până la 22 octombrie 2020, peste 70.000 de cetățeni ai Macedoniei de Nord și-au luat pașapoarte bulgărești. Aproape toate cererile de cetățenie sunt pe baza originii bulgare. Până în prezent, Bulgaria nu a stabilit câți dintre ei trăiesc în Bulgaria și câți dintre ei își iau pașapoarte pentru a trăi în UE, citează RADOR.