​Israelul lucrează pentru găsirea și recuperarea rămășițelor legendarului său spion Eli Cohen, a cărui poveste se află în spatele unei miniserii de succes pe Netflix, a confirmat marți premierul Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.

Eli CohenFoto: youtube.com

Personificat de actorul Sacha Baron Cohen în seria „Spionul”, Eli Cohen a fost văzut ca un erou în Israel de când a fost spânzurat într-o piață publică din Siria în 1965, după ce s-a infiltrat în cercurile de putere din Damasc.

În vara anului 2018, serviciile secrete israeliene au confirmat că statul evreu a recuperat, în timpul unei operațiuni speciale într-o „țară inamică”, ceasul purtat de Eli Cohen și care făcea parte din „falsa sa identitate arabă”.

În ultimele săptămâni, au apărut informații cu privire la negocierile dintre statul evreu și Rusia, o țară apropiată regimului sirian, despre întoarcerea în Israel a altor obiecte personale, chiar și a rămășițelor spionului.

Întrebat de canalul internațional I24 News din Tel Aviv, dacă există în prezent „eforturi” pentru a găsi rămășițele lui Eli Cohen, Netanyahu a răspuns: „Este adevărat”.

„Sunt hotărât să repatriez toți soldații noștri care au murit în luptă (...) Am repatriat rămășițele lui Zachary Baumel (dispărut în 1982, nota editorului) datorită contactelor mele privilegiate cu președintele Rusiei Vladimir Putin... ; și continuăm munca pe Eli Cohen”, a declarat Natanyahu.

"Cred că relația mea personală cu Vladimir Putin este un atu strategic important pentru Israel", a argumentat Netanyahu, care isi face campanie pentru alegerile parlamentare din 23 martie.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), un ONG cu sediul în Regatul Unit, „forțele rusești au lucrat în luna februarie pentru a dezgropa mormintele din lagărul de refugiați palestinieni din Yarmouk, la sud de Damasc, în căutarea rămășițelor a doi soldați israelieni și ale faimosului spion Eli Cohen".

Forțele ruse „au prelevat mostre de rămășițe exhumate pentru a efectua teste ADN și pentru a verifica identitatea cadavrelor”, a declarat pentru AFP directorul OSDH Rami Abdel Rahmane.

Un jurnalist și activist palestinian din Damasc, care cere anonimatul, a declarat pentru AFP că „cimitirul lagărului (Yarmouk) a fost atent păzit (...), dar locuitorii au observat că soldații ruși intră în el”.