Un tribunal polonez a condamnat luni un preot la închisoare pentru agresarea sexuală a unui băiat, într-un caz care a declanșat o dezbatere la nivel național cu privire la infracțiunile comise de clerici în această țară catolică, potrivit AFP.

Bartlomiej PankowiakFoto: youtube.com

Părintele Arkadiusz Hajdasz, în vârstă de 52 de ani, care a pledat vinovat că l-a sărutat pe băiat și l-a atins în mod repetat, a fost condamnat la trei ani de închisoare de către instanța din Pleszew, potrivit presei locale.

Băiatul, Bartlomiej Pankowiak, avea 10 ani când agresiunea s-a încheiat în 2000 după ce a durat doi ani.

Preotului i s-a interzis, de asemenea, să lucreze cu copii și tineri timp de 10 ani.

"Am comis fapta în cauză ... Vreau să îmi cer sincer scuze din inima mea umilă", le-a spus părintele Hajdasz reporterilor săptămâna trecută.

„Recunosc enorma suferință pe care i-am provocat-o lui Bartlomiej din cauza slăbiciunii mele umane, de incompetența mea, de păcatul meu”, a declarat preotul.

Bartlomiej Pankowiak și fratele său mai mare Jakub- care spune că a fost și el abuzat de preot- au făcut obiectul unui documentar care a devenit viral când a fost lansat pe YouTube anul trecut și i-a zguduit pe polonezi, abuzurile sexuale comise de clerici fiind de multă vreme un subiect tabu în această țară catolică.

Conform documentarului, părintele Hajdasz a fost mutat de la o parohie la alta și a comis abuzuri timp de un sfert de secol, presupus cu protecția tacită a înalților oficiali ai Bisericii.

Mai multe alte persoane s-au adresat și autorităților pentru a-l acuza pe părintele Hajdasz de abuz sexual, dar în cazul lor, fapta se prescrisese deja..

"Ceea ce contează cel mai mult este că autorul a mărturisit și a fost condamnat", a declarat Jakub Pankowiak luni pentru AFP.

"Acesta este încă un pas în a ajuta victimele să-și recapete demnitatea și servește ca un avertisment pentru alți infractori sexuali", a spus el.