O instanță poloneză a achitat marți trei activiste acuzate de blasfemie și insultarea simțămintelor religioase după ce au lipit afișe cu o imagine modificată a fecioarei Maria, relatează Associated Press.

Imaginea care a stat la baza procesuluiFoto: Beata Zawrzel-Nur Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Cele trei femei au creat în 2019 postere în care au înlocuit auroelele cu curcubee în o imagine cu fecioara Maria și pruncul Iisus în semn de protest față de ceea ce considerau a fi ostilitatea bisericii catolice din această țară față de persoanele LGBT.

Instanța din orașul Plock a decis că activistele nu se fac vinovate de nicio infracțiune deoarece nu au fost motivate de dorința de a jigni simțămintele religioase sau de a insulta imaginea fecioarei Maria, potrivit presei poloneze.

Cazul celor trei femei a fost îndeaproape urmărit în țară fiind considerat un test pentru libertatea de exprimare sub un guvern profund conservator care a încercat să respingă secularismul și ideile liberale pe care le cataloghează drept ingerințe străine.

Una dintre acuzate, Elzbieta Podlesna, a declarat în momentul începerii procesului în 2019 că acțiunea lor a fost motivată de o instalație a bisericii Sfântul Dominic din Plock care asocia persoanele LGBT cu crime și păcate.

Imaginea creată de acestea s-a folosit de cea a celei mai venerate icoane din Polonia, Madona Neagră de la Częstochowa, aflată la mănăstirea Jasna Gora - cel mai sacru loc din țara catolică.

„Încă mă întreb dacă curcubeul - un simbol al diversității și toleranței - insultă aceste simțăminte. Nu pot să înțeleg, mai ales că și eu sunt credincioasă”, a declarat Podlesna.

Dacă aceasta și celelalte două activiste ar fi fost găsit vinovate ele ar fi putut petrece până la doi ani în închisoare.

Podlesna a fost arestată dimineața la prima oră în apartamentul ei în 2019, reținută timp de mai multe ore și interogată cu privire la posterele pe care activistele le-au lipit în jurul orașului Plock.

O instanță a stabilit ulterior că reținerea nu a fost necesară și a dispus ca femeia să primească daune.

Imaginea modificată este acum recunoscută de majoritatea polonezilor datorită atenției pe care a primit-o și este adesea văzută la protestele de stradă din această țară.

Citește și: