Rusia a respins vineri criticile formulate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, faţă de strategia sa de vaccinare, relatează Agerpres citând DPA.

Ursula von der LeyenFoto: Olivier Hoslet / AFP / Profimedia Images

„Suntem nedumeriţi să auzim aprecieri ale şefului executivului european că "Rusia oferă milioane şi milioane de doze, în timp ce nu progresează suficient în vaccinarea propriilor oameni"”, se spune într-o declaraţie emisă de ambasada Rusiei pe lângă UE din Bruxelles.

Aceasta a fost „fie o tentativă de a politiza problema într-un mod nefondat şi, într-adevăr, deplorabil, fie indică un nivel inadecvat de informare a unui oficial de nivel superior', se menţionează în textul misiunii diplomatice ruse, ca reacţie la remarcile Ursulei von der Leyen făcute miercuri în cadrul unei conferinţe de presă.

Rusia a subliniat în repetate rânduri că a acordat prioritate vaccinării propriei populaţii, potrivit ambasadei. Vaccinul Sputnik V a fost deja autorizat în 29 de ţări, se arată în comunicat. Vineri, San Marino a devenit a 30-a ţară care l-a autorizat.

Ambasada rusă din Bruxelles insistă asupra faptului că eforturile de furnizare a vaccinurilor către alte ţări „nu au nicio legătură" cu cantitatea de vaccinuri pentru populaţia rusă.

Cu toate acestea, conform estimărilor recente, doar aproximativ 2,2 milioane de ruşi au primit cel puţin una din cele două doze de vaccin, ceea ce reprezintă 1,5% din populaţia totală a Federaţiei Ruse - un nivel relativ scăzut comparativ cu alte ţări, notează dpa.

În acelaşi timp, Ministerul de Externe rus a trimis vineri tuturor misiunilor diplomatice străine acreditate în Rusia invitaţii de a se vaccina cu Sputnik V împotriva COVID-19, potrivit RIA Novosti.

"O astfel de practică este răspândită în multe state şi este destul de explicabilă - o luptă de succes împotriva epidemiei necesită, pe cât posibil, o acoperire largă a tuturor oamenilor din ţară", a explicat MAE rus.

Potrivit diplomaţiei ruse, o campanie de vaccinare consecventă este o sarcină comună a întregii comunităţi mondiale.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a primit încă o cerere de autorizare a Sputnik V, iar pentru depunerea acesteia este necesar să fie furnizat un "pachet de date complet", menţionase Ursula von der Leyen miercuri.