Liga a anunțat că își acordă sprijinul «fără veto sau condiții» executivului condus de Mario Draghi. Acesta abandonează linia anti-Europa și anti-migranți și cedează statutul de opozant singurului partid de extremă dreapta, Fratelli d'Italia - scrie Les Echos, citat de Rador.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

„Mario Draghi a realizat primul său miracol: în 24 de ore, Matteo Salvini a devenit pro-european”. Acesta e comentariul Partidului Democrat legat de decizia liderului Ligii de a renunța la opoziție pentru a sprijini fără „veto sau condiții” un guvern condus de fostul președinte al BCE.

Uitați de atacurile la adresa eurocraților și amenințările cu Italexit. Salvini își mută privirea de pe grupul de la Visegrad pentru a se concentra asupra Comisiei de la Bruxelles, „unde guvernul trebuie să meargă cu capul sus în numele interesului național, care trebuie să prevaleze asupra oricărui interes personal sau de partid”.

Pragmatismul depășește ideologia

Ideologia Ligii s-a bazat în ultimii ani pe o suveranitate exacerbată. „Avem mâinile, picioarele, inima și creierul în Europa”, declară acum liderul său, „dar în mod firesc vreau o Europă care să apere companiile italiene. O lume economică entuziastă de venirea la putere a lui Mario Draghi și care nu vrea să rateze oportunitatea planului european de redresare și a celor 209 miliarde de euro acordate Italiei”.

„Sunt o persoană pragmatică și concretă”, a explicat Matteo Salvini pentru a-și justifica noua orientare. ”Dacă cu profesorul Draghi putem vorbi despre taxe mai mici, atunci sunt alături de el”. Cu prețul renunțării la toate ideile care au stat la baza succesului său electoral. Regulile europene privind imigrația i se par acum suficiente, cota unică de impozitare nu mai este o prioritate, iar poziționarea pro-atlantistă a Italiei este din nou evidentă. „Trebuie să ne uităm la democrațiile occidentale, la libertățile promovate de Occident, fără a sprijini regimuri care nu au nimic democratic sau foarte puțin”, a spus omul care, în august 2019, în culmea popularității sale, aspira la puteri depline. Prietenii săi Viktor Orban și Vladimir Putin vor aprecia schimbarea.

Și Europa s-a schimbat

„Matteo Salvini a lansat o schimbare de look pentru a se legitima din nou în fața instituțiilor europene și naționale și pentru a rupe izolarea”, crede politologul Giovanni Orsina. Partidul său rămâne pe primul loc în ceea ce privește intențiile de vot, dar popularitatea sa s-a erodat și eșecurile electorale s-au multiplicat.

Imposibilitatea organizării de alegeri legislative anticipate îl condamnă să rămână în opoziție. Europa din 2021 este cea a generozității și nu mai este cea a austerității ca în 2012. În cele din urmă, nu se poate îndepărta de aspirațiile profunde ale centrului electoratului său, IMM-urile din nordul țării.

Primul semn concret al acestei schimbări de curs: Liga, care s-a abținut în urmă cu o lună, a votat marți în Parlamentul European pentru reglementarea „fondului de recuperare și reziliență” de 750 de miliarde de euro. „Încă o rundă de consultări cu Mario Draghi și Matteo Salvini va ajunge să strige ”migranții pe primul loc!” - îl batjocoresc adversarii din M5S și din Partidul Democrat.

Salvini nu pare a avea probleme să lucreze în cadrul majorității. „Dacă mi se va oferi un minister, nu voi spune nu”, a declarat el după ceea ce presa italiană a numit „convertirea sa pe drumul spre Bruxelles”.

Dar sunt puține șanse să intre în guvern, chiar dacă actuala criză politică marchează pentru Ligă exodul din deșert.