Echipa internațională de experți chinezi și ai OMS, care a anchetat apariția coronavirusului în Wuhan, a anunțat marți că nu a găsit indicii privind prezența virusului în acest oraș din China înainte de decembrie 2019 și că nu a reușit să identifice animalul aflat la originea epidemiei, potrivit AFP.

Echipa OMS, asteptata in WuhanFoto: NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia

Șeful delegației OMS în Wuhan a afirmat, pe de altă partă, că teoria potrivit căreia coronavirusul ar fi scăpat din laboratorul de virusologie din metropolă este "extrem de improbabilă".

"Nu există destule dovezi [...] pentru a determina dacă Sars-Cov-2 s-a propagat în Wuhan înainte de decembrie 2019", a afirmat Liang Wannian, șeful delegației cercetătorilor chinezi, într-o conferință de presă.

Metropola din centrul Chinei a fost prima din lume care a raportat cazuri de Covid-19. De atunci, pandemia a ucis 2,3 milioane de oameni în întreaga lume.

Transmisia de la un animal este probabilă dar acesta "nu a fost încă identificat", a precizat acesta.

O transmisie a coronavirusului de la un prim animal la al doilea, înainte de contaminarea omului este ipoteza "cea mai probabilă". Această pistă cere însă "cercetări mai specifice și mai țintite", a precizat Peter Ben Embarek, șeful delegației OMS.

Expertul chinez a reiterat poziția Beijingului potrivit căreia coronavirusul ar fi putut circula în alte regiuni înainte de identificarea sa în centrul Chinei.

Această misiune de cercetare a transmisiei virusului la om, considerată extrem de importantă pentru a lupta mai bine împotriva unei viitoare epidemii, a întâmpinat dificultăți încă de la început, China fiind foarte reticentă în a permite accesul specialiștilor externi din diverse discipline, de la epidemiologie la zoologie.

OMS avertizase anterior că este nevoie de răbdare în așteptarea unui eventual răspuns.