Joe Biden a avertizat că rivalitatea dintre Statele Unite și China va lua forma unei "competiții extreme", precizând însă că vrea să evite un "conflict" între primele două puteri mondiale, într-un interviu difuzat duminică și citat de AFP.

Joe Biden depunand juramantulFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Președintele american a explicat că nu a discutat încă cu omologul său chinez Xi Jinping, dar a adăugat că nu are "niciun motiv să nu-l sune".

"Este foarte dur. Nu are, și nu spun asta ca o critică, este doar realitatea, nu are un gram de democrație în el", a adăugat Joe Biden, potrivit extraselor din acest interviu publicate de televiziunea CBS.

China este considerată la Washington adversarul strategic numărul 1 pentru Statele Unite și principala provocare pe scena internațională.

Noul președinte american s-a angajat, fără însă a spune cum, să contracareze "abuzurile economice ale Chinei", "actele sale agresive" și să apere drepturile omului, dar și să coopereze cu Beijingul "când este în interesul Americii".

Presat de CBS să-și precizeze mai clar intențiile, Joe Biden a afirmat că dorește să se "concentreze pe regulile internaționale".

"Nu voi gestiona acest lucru ca Trump", a continuat el. "Nu trebuie să avem un conflict. Dar va exista o competiție extremă", a adăugat acesta, subliniind că-l cunoaște "destul de bine" pe Xi Jinping de când era vicepreședintele lui Barack Obama.

Confruntarea dintre cele două superputeri a luat alura unui nou război rece sub președinția lui Donald Trump, în ciuda ambivalenței acestuia din urmă, care inițial s-a concentrat pe atacuri pe frontul comercial, afișând însă "prietenia" față de Xi Jinping, înainte de se alinia la linia dură a a secretarului său de Stat Mike Pompeo.

Președintele chinez a lansat, la finalul lunii ianuarie, un avertisment față de un "nou război rece" care va conduce la un "impas".