Congresmanul democrat Jamie Raskin, avocat, i-a cerut joi lui Donald Trump să „depună mărturie sub jurământ” despre „conduita sa din 6 ianuarie”, ziua atacului asupra Capitoliului de către susținătorii săi, care l-a determinat să fie judecat în fața Senatului, potrivit AFP.

Discursul de ramas bun al lui Donald TrumpFoto: DVIDS

"Vă propunem ca mărturia dvs., care va include desigur și interogatoriul, să aibă loc între 8 și 11 februarie", i-a scris membrul Camerei Reprezentanților. „Vom fi bucuroși să-l organizăm la un moment și un loc convenabil pentru toată lumea.”

UPDATE Fostul președinte Donald Trump nu va depune mărturie sub jurământ la procesul de destituire, a informat joi NBC News, citându-l pe avocatul Trump, Bruce Castor

"Dacă refuzați această invitație, ne rezervăm toate drepturile, inclusiv dreptul de a argumenta la proces că refuzul dvs. de a depune mărturie cântărește foarte mult împotriva dumneavoastră", a adăugat Raskin.

Procesul fostului președinte republican pentru „incitare la insurgență” urmează să înceapă pe 9 februarie. El este acuzat că și-a încurajat susținătorii să lanseze un asalt asupra Capitoliului, când oficialii aleși certificau victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.

Chiar înainte de atac, el a vorbit cu o mulțime de protestatari adunați la Washington pentru a protesta față de ”fraudarea alegerilor”. "Nu ne veți lua niciodată țara noastră înapoi... Trebuie să arătați putere", le-a spus el atunci.

O săptămână mai târziu, Donald Trump a devenit primul președinte din istoria SUA care a fost pus sub acuzare pentru a doua oară într-un mandat.

El fusese deja trimis în judecată la sfârșitul anului 2019 pentru că a cerut Ucrainei să investigheze afacerile fiului lui Joe Biden.

Chiar dacă democrații și-au recâștigat controlul asupra camerei superioare, le va fi dificil să convingă destui republicani pentru a atinge pragul de 67 din 100 de senatori necesari unui verdict defavorabil lui Trump.