Această fermitate nu a împiedicat totuşi armata chineză să-şi întărească capacitatea de descurajare şi marina în ultimii ani.
"Faptele au demonstrat că să blochezi China este o misiune imposibilă şi echivalează cu a-ţi trage un glonţ în picior", a avertizat Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerul chinez al Apărării.
"Relaţiile militare sino-americane sunt acum într-un nou punct de plecare istoric" o dată cu venirea lui Joe Biden, a subliniat el într-o conferinţă de presă online, făcând apel la Washington pentru "lipsă de confruntare şi respect reciproc".
China îşi revendică în ultimii ani cu insistenţă tot mai mare suveranitatea asupra marii majorităţi a insulelor şi recifelor din Marea Chinei de Sud, spre marea supărare a celorlalţi riverani (Malaezia, Filipine, Vietnam, Brunei) cu pretenţii rivale.
În faţa acestor revendicări chineze considerate excesive, administraţia Trump a trimis multe nave de război să navigheze în proximitatea insulelor controlate de Beijing, în numele "libertăţii de navigaţie".
O linie dură pe care pare să vrea s-o continue Joe Biden
În acest weekend, portavionul Theodore Roosevelt şi-a început în Marea Chinei de Sud prima misiune "libertate de navigaţie" din era Biden. Şi mai ales, Washingtonul îşi înmulţeşte contactele cu aliaţii săi în Asia-Pacific.
Joe Biden i-a amintit miercuri prim-ministrului japonez, Yoshihide Suga, "angajamentul de neclintit" al Statelor Unite de a proteja Japonia, inclusiv Senkaku/Diaoyu, un arhipelag nelocuit revendicat de Beijing în Marea Chinei de Est.
Noul ministru al apărării, Lloyd Austin, i-a contactat în ultimele zile pe omologii săi din Coreea de Sud, dar mai ales din Australia şi India - două ţări ale căror relaţii cu China sunt foarte tensionate.
Întrebat joi, un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, a calificat angajamentul american faţă de Japonia drept "produs al războiului rece" şi a estimat că diferendele din Marea Chinei de Sud ar trebui rezolvate între "ţari direct implicate" şi nu cu cele "din afara regiunii".
Si ar mai fi ceva: cat timp a fost Trump la Casa Alba China n-a indraznit sa se umfle atat de tare in pene si sa se dea de neblocat. Era cam sfioasa, daca ne amintim bine.
Mult hulitul Trump raspandea pretutindeni , pe plan international, o impresie de tip pe care nu e bine sa-l superi. Pana si Merkel cotcodacea cam in surdina.
Mass Media - la randul ei - este specializata in introducerea 'morcovului' publicului spectator care va exclama la unison:
- "WOW!, si Trump ala spunea ca Xi si Joe [+ baietelul lui, Hunter] sunt prieteni si fac afaceri dubioase... Ca sa vezi dom'ne ce inseamna Fake News-urile alea...!"
În ce ne privește, așa cum a declarat și Premierul, noi nu trebuie să precupețim nici un efort și să păstrăm distanța față de China pt. că, din păcate (tovarăși), chiar și până și-a terminat dânsul declarația
această distanță s-a mărit.