Belarus: Lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaia, cere "mai mult curaj" din partea Occidentului
"Reacția internațională la criza politică din Belarus a fost din nefericire foarte modestă", a declarat ea, în cadrul unei conferințe organizate de think-tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR), alături de miniștrii de externe din România, Bogdan Aurescu, Franța, Jean-Yves Le Drian, Lituania, Gabrielius Landsbergis și Polonia, Zbigniew Rau.
Oamenii din Belarus așteaptă de la Occident "să fie mai curajos și mai puternic", a spus ea, cerând să se vorbească cu o "singură voce".
Alexandr Lukașenko, la putere din 1994, s-a confruntat cu o mișcare de contestare fără precedent după controversata sa realegere, la începutul lui august, considerată frauduloasă de opoziție și de occidentali.
Susținut de Moscova, Lukașenko refuză să părăsească puterea. Majoritatea liderilor opoziției au fost închiși, plasați în arest la domiciliu sau forțați la exil, cum este cazului lui Tikanovskaia, care trăiește în Lituania.
Opozanta și-a exprimat regretul că această criză din Belarus și-a pierdut interesul pentru presa internațională. "Cu toate acestea, oamenii continuă să protesteze zilnic în întreaga țară și aceasta de șase luni", a subliniat ea, cerând adoptarea rapidă de sancțiuni mai puternice împotriva puterii.
Sancțiunile adoptate de Europa "vizează acum 91 de persoane și entități. Iar autoritățile belaruse o știu, ele vor fi extinse dacă situația va continua să se deterioreze", a răspuns șeful diplomației franceze Jean-Yves Le Drian.
Omologul său lituanian Gabrielus Landsbergis, a cărui țară este foarte angajată alături de opoziția belarusă, a cerut celor 27 să fie mai activi. "Trebuie să susținem oamenii aflați în stradă (...) financiar, politic (...) pentru ca ei să nu se simtă singuri, abandonați în lupta lor", a declarat el.
Ministrul român de Externe a subliniat, în intervenția sa, importanța menținerii în atenția comunității internaționale a situației din Belarus și a condamnat utilizarea violenței împotriva protestatarilor pașnici, cerând inițierea unui dialog politic intern pașnic și cuprinzător, potrivit unui comunicat al MAE.
Bogdan Aurescu a pledat pentru menținerea sancțiunilor la adresa factorilor responsabili de represiune și frauda electorală din august 2020, precum și a susținătorilor acestora, reafirmând angajamentul României de a sprijini în continuare aspirațiile democratice ale poporului belarus.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Asta e realitatea din pacate.
Fiecare pe cont propriu...