Lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia a cerut miercuri occidentalilor mai mult "curaj", în condițiile în care a calificat drept „foarte modestă” reacția Vestului în fața represiunii mișcării populare din Belarus, după realegerea președintelui Lukașenko, scrie AFP.

Forte de ordine BelarusFoto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images

"Reacția internațională la criza politică din Belarus a fost din nefericire foarte modestă", a declarat ea, în cadrul unei conferințe organizate de think-tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR), alături de miniștrii de externe din România, Bogdan Aurescu, Franța, Jean-Yves Le Drian, Lituania, Gabrielius Landsbergis și Polonia, Zbigniew Rau.

Oamenii din Belarus așteaptă de la Occident "să fie mai curajos și mai puternic", a spus ea, cerând să se vorbească cu o "singură voce".

Alexandr Lukașenko, la putere din 1994, s-a confruntat cu o mișcare de contestare fără precedent după controversata sa realegere, la începutul lui august, considerată frauduloasă de opoziție și de occidentali.

Susținut de Moscova, Lukașenko refuză să părăsească puterea. Majoritatea liderilor opoziției au fost închiși, plasați în arest la domiciliu sau forțați la exil, cum este cazului lui Tikanovskaia, care trăiește în Lituania.

Opozanta și-a exprimat regretul că această criză din Belarus și-a pierdut interesul pentru presa internațională. "Cu toate acestea, oamenii continuă să protesteze zilnic în întreaga țară și aceasta de șase luni", a subliniat ea, cerând adoptarea rapidă de sancțiuni mai puternice împotriva puterii.

Sancțiunile adoptate de Europa "vizează acum 91 de persoane și entități. Iar autoritățile belaruse o știu, ele vor fi extinse dacă situația va continua să se deterioreze", a răspuns șeful diplomației franceze Jean-Yves Le Drian.

Omologul său lituanian Gabrielus Landsbergis, a cărui țară este foarte angajată alături de opoziția belarusă, a cerut celor 27 să fie mai activi. "Trebuie să susținem oamenii aflați în stradă (...) financiar, politic (...) pentru ca ei să nu se simtă singuri, abandonați în lupta lor", a declarat el.

Ministrul român de Externe a subliniat, în intervenția sa, importanța menținerii în atenția comunității internaționale a situației din Belarus și a condamnat utilizarea violenței împotriva protestatarilor pașnici, cerând inițierea unui dialog politic intern pașnic și cuprinzător, potrivit unui comunicat al MAE.

Bogdan Aurescu a pledat pentru menținerea sancțiunilor la adresa factorilor responsabili de represiune și frauda electorală din august 2020, precum și a susținătorilor acestora, reafirmând angajamentul României de a sprijini în continuare aspirațiile democratice ale poporului belarus.