Servciul secret rus FSB (fostul KGB) nu va mai putea interzice unui investitor strain sa cumpere o compania ruseasca, decizia finala urmand sa apartina premierului rus. Asa suna proiectul unei noi legi privind accesul la ramurile strategice, act normativ care mai are nevoie de aprobarea lui Vladimir Putin, acum presedinte, dar peste cateva saptamani probabil premier, anunta cotidianul Vedomosti.

In varianta initiala a textului, FSB si comisia interdepartamentala pentru apararea secretului de stat urmau sa primeasca drept de veto in cazul unei afaceri susceptibile de a constitui o amenintare la adresa securitatii nationale.

In urma cu o saptamana insa, proiectul a fost modificat la consfaturirea de la Kremlin condusa de seful administratiei, Serghei Sobianin, si la care au participat, printre altii, ministrul Industriei si Energiei, Viktor Hristenko, si adjunctul directorului FSB, Iuri Gorbunov.

La Kremlin s-a decis ca FSB si comisia pentru secretul de stat vor formula doar o concluzia, ultimul cuvant revenind comisiei guvernamentale, adica premierului. FSB a refuzat orice comentarii, dar surse apropiate institutiei au declarat ca se va supune indicatiei Kremlinului.

In opinia intreprinzatorilor straini, scrie Vedomosti, proietul de lege este incomplet. Nu prezinta o lista de motive pentru refuz, a disparut prevederea potrivit careia daca in termen de sase luni investitorul nu primeste raspuns de la guvern, afacerea este automat aprobata.

In Rusia, spune unul din directorii Asociatiei Businessului European, Alex Stolyarski, lista domeniilor „delicate” este prea mare, iar sanctiunile pentru nereguli prea severe. In Marea Britanie, autoritatile au la dispozitie trei luni pentru luarea unei decizii, francezii doar doua si 11 sectoare de activitatate, iar in Germania nici nu exista o astfel de lege.