Responsabil de criza financiară din 2008 cu împrumuturi subprime, domeniul imobiliar își ia revanșa, demonstrând ”o stare de sănătate inedită”, alimentată de ratele foarte mici la dobânzi și de dorința de spațiu ale celor aflați în telelmuncă, acum când economia este afectată grav de pandmeie, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Indiferent dacă sunt noi sau vechi, casele și apartamentele s-au vândut ca ”pâinea fierbine” în 2020. Vânzările de locuințe au atins cel mai înalt nivel în 2006, chiar înainte de începerea crizei și de Marea Recesiune din 2009.

Un total de 5,64 milioane de locuințe au fost revândute în 2020, în creștere cu 5,6% față de 2019, a declarat vineri Federația Națională a Agenților Imobiliari Americani (NAR).

Ratele dobânzilor au fost într-adevăr foarte scăzute de la debutul crizei și este puțin probabil să crească în curând.

Mulți muncitori care nu s-au întors încă la birou - mai ales că multe școli sunt încă închise - și muncesc de acasă, nu mai trebuie să slocuiască în apartamente prea mici situate în centre urbane pustii, iar multe familii au ales să cumpere o casă mai departe, cu o grădină, ca reședință primară sau secundară. Prețurile mașinilor second-hand au crescut cu 10% anul trecut, cea mai mare creștere din aproape 40 de ani.

Și acest boom imobiliar nu ar trebui să se oprească în 2021, „cu noi cumpărători așteptați pe piață”, a declarat Lawrence Yun, economist-șef al ANR citat într-un comunicat.