Cotația acțiunilor Xiaomi cădea vineri cu 11% la deschiderea Bursei din Hong Kong, după ce producătorul chinez de telefoane mobile a fost înscris de Statele Unite pe o listă neagră a companiilor supuse sancțiunilor americane din cauza legăturilor cu armata Chinei, potrivit AFP.

Telefoane XiaomiFoto: Hotnews

UPDATE Într-un comunicat remis HotNews.ro, Xiaomi afirmă că „nu este deținută, controlată sau afiliată cu armata chineză și nu este "o companie chineză militară comunistă", așa cum este definiția NDAA. Compania va lua măsurile necesare pentru a proteja interesele sale și ale acționarilor”.

Iată mai jos poziția Xiaomi:

„Compania a luat la cunoștință faptul că Departamentul Apărării din Statele Unite ale Americii a dat publicității un comunicat pe 14 ianuarie 2021 prin care anunță că a adăugat Compania pe lista entităților aflate sub incidența secțiunii 1237 a Actului de Autorizare al Apărării Naționale pentru anul fiscal 1999 (NDAA).

Compania este în conformitate cu legea și operează în conformitate cu legile și regulile relevante ale jurisdicțiilor unde își desfășoară activitatea. Compania reiterează faptul că oferă produse și servicii pentru folosul utilizatorilor civili și pentru uz comercial.

Compania confirmă faptul că nu este deținută, controlată sau afiliată cu armata chineză și nu este "o companie chineză militară comunistă", așa cum este definiția NDAA. Compania va lua măsurile necesare pentru a proteja interesele sale și ale acționarilor.

Compania va reveni cu alte precizări atunci când va fi cazul”.

---------------------------

Aceasta înscriere de ultim moment pe lista companiilor chineze care fac obiectul sancțiunilor este ultima concretizare a patru ani de tensiuni diplomatice între Beijing și Washington sub președinția lui Donald Trump.

Cu doar șase zile înainte de finalul mandatului lui Trump, autoritățile au făcut o serie de anunțuri care vizează producătorul chinez de smartphones Xiaomi, dar și gigantul petrolier CNOOC.

Xiaomi, care a depășit Apple și a devenit în 2020 al treilea producător mondial de smartphones, este una dintre cele nouă companii chineze care figurează pe această listă, din cauza prezumtivelor legături cu armata Chinei.

Decizia înseamnă că investitorii americani nu vor mai putea cumpăra acțiuni și vor trebui chiar să-și cedeze participațiunile până în 11 noiembrie 2021, dacă viitorul președinte Joe Biden nu schimbă decizia.

Xiaomi este una dintre cele mai mari companii chineze care figurează pe această listă.

Într-un comunicat, ministerul american al Apărării se declară "decis să pună în evidență și să contracareze strategia de dezvoltare prin fuziunea civilo-militară a Republicii Populare a Chinei" care îi permite acces la date esențiale în materie de tehnologie și securitate.

Washington a decis sancțiuni asemănătoare pentru Huawei și gigantul cipurilor electronice Smic, acțiuni care le frânează capacitatea de import de tehnologii esențiale și competitivitatea pe plan internațional.

În noiembrie, administrația Donald Trump a publicat un decret care interzice americanilor să investească în companii chineze care ar beneficia de susținerea armatei chineze, pentru a le împiedica accesul la tehnologii americane.

China a denunțat o "hărțuire" din partea Americii și a promis că va lua "măsurile necesare" pentru a apăra drepturile companiilor chineze.

La începutul lui ianuarie, Bursa din New York a anunțat decizia de a retrage de la cotare trei companii chineze din sectorul telecom după ce a primit "noi consemne specifice" din partea ministerului american al Economiei.

O altă listă, realizată de departamentul Comerțului, interzice unor companii din China, printre care grupul petrolier național CNOOC și Skyrizon, specializat în sectorul aerian, să fie eligibile în cadrul indicilor bursieri ai Wall Stret.

Pentru companiile americane, aceste măsuri complică exportul de produse tehnologice că societățile înscrise pe liste.

Secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, a precizat că grupul petrolier CNOOC figurează pe listă din cauza "acțiunilor sale imprudente și belicoase din marea Chinei de sud și a politicii agresive care vizează obținerea de tehnologii și de drepturi de proprietate intelectuală sensibile, cu scopuri militare". Aceste acțiuni constituie "o amenințare pentru securitatea națională a Statelor Unite și pentru securitatea comerțului internațional".

Marea Chinei de sud, o rută comercială esențială la nivel mondial, printre cele mai bogate în materie de resurse și de biodiversitate, se află în centrul tensiunilor dintre Beijing și Washington.

Vineri, cotația acțiunilor CNOOC nu era afectată de informații, evoluând în creștere cu 0,12% pe bursa din Hong Kong.