Miliardarul israelian Beny Steinmetz - condamnat în decembrie în România la cinci ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa" - s-a prezentat luni în faţa instanţei, la Geneva, într-o anchetă de corupţie legată de licenţe de minerit în Guineea, în timpul preşedinţiei lui Lansana Conté, transmit Reuters şi AFP.

Beny SteinmetzFoto: Captura YouTube

Însoţit de mai mulţi avocaţi, magnatul în vârstă de 64 de ani a sosit, fără a da declaraţii, la Tribunalul corecţional din Geneva, cu 20 de minute înaintea deschiderii audierii, la ora locală 09:00 (08:00 GMT), scrie Agerpres, citând Reuters și AFP. Audierile ar urma să dureze o săptămână, dar verdictul va fi anunţat peste două săptămâni.

Din cauza pandemiei de COVID-19, avocaţii sunt separaţi între ei de panouri de plexiglas. Doar Beny Steinmetz şi avocatul Marc Bonnant împart acelaşi spaţiu.

Cunoscut pentru averea făcută în industria diamantului, Beny Steinmetz contestă integral concluziile Parchetului din Geneva care îl acuză de ''coruperea unor agenţi publici străini şi fals în acte''.

În august 2019, Steinmetz şi doi colaboratori de-ai săi au fost acuzaţi de către un procuror din Geneva de dare şi luare de mită în valoare totală de circa 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro) care ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de Vest, dar bogată în resurse naturale.

Un cetăţean francez, Frederic Cilins, a fost condamnat în 2014 la închisoare în SUA în acelaşi dosar.

"Lovitura secolului"

La sfârșitul anilor 2000, guvernul președintelui Lansana Conté, cu puțin timp înainte de moartea acestuia, a acordat exploatarea unui zăcământ de fier din Simandou grupului magnatului franco-elvețian, în detrimentul grupului anglo-australian Rio Tinto.

În 2013, Beny Steinmetz a afirmat într-un interviu că a investit 170 de milioane de dolari în această mină, înainte de a vinde 51%, în 2010, către grupul brazilian de materii prime Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, respectiv de 30 de ori mai scump. O tranzacție calificată de unii ziariști drept "lovitura secolului".

După alegerea sa în 2010, noul președinte Alpha Condé a anulat toate licențele de exploatare minieră acordate de predecesorul său Lansana Conté (1984-2008), printre care și drepturile BSGR, în 2014.

După ani de lupte, Beny Steinmetz și noua președinție din Guineea au ajuns la un acord în 2019 prin care miliardarul renunță la drepturile asupra Simandou în schimbul abandonării anchetelor pentru corupție.

Beny Steinmetz a făcut avere în industria diamantelor la Anvers, în Belgia, până în 1997, înainte de a reveni în Israel, unde a fondat grupul BSGR, centrat pe investiții în resurse naturale și imobiliare.