Portugalia a demarat o rundă de discuții cu miniștrii din mai multe țări ale Uniunii Europene cu privire la pactul menit să rezolve problemele cu migrația cu care blocul comunitar se confruntă de mai mulți ani, a anunțat marți guvernul portughez, potrivit Euractiv.

Migranti in SpaniaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Portugalia, care a preluat la 1 ianuarie președinția rotativă a UE de la Germania, a avut o consultare inițială cu Grecia, una din țările din prima linie a crizei imigranților din 2015-2016.

Pactul asupra migrației al Comisiei Europene a fost prezentat pentru prima dată în luna septembrie a anului trecut în timpul președinției germane a blocului comunitar, cea mai controversată parte fiind obligarea fiecărui stat membru de a găzdui o parte a refugiaților.

Deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere finală asupra pactului însă ministerul de interne portughez a afirmat într-un comunicat că problemele legate de migrația din afara UE pot fi rezolvate doar cu „solidaritate între țări”, subliniind că „o asemenea solidaritate nu poate fi voluntară”.

Conceptul cheie pe care Portugalia îl va propune este cel de „solidaritate obligatorie” dar „flexibilă”, potrivit comunicatului ministerului, acesta adăugând că trebuie găsite soluții pentru două probleme principale: fluxurile regulate de migrație și crizele care le cauzează.

Ministrul de interne portughez Eduardo Cabrita a declarat că va avea întruniri cu oficiali guvernamentali din Spania, Italia, Malta, principalele puncte de sosire a migranților, dar și cu țările care se opun realocării obligatorii precum Polonia și Ungaria.

„Scopul acestor întâlniri (...) este de a găsi puncte de convergență între statele membre și căi care să ne permită să depășim aspectele care generează mai puțin consens în pact”, a afirmat acesta.

Discuțiile vor avea loc înainte de o reuniune a miniștrilor de interne ale țărilor membre UE programată la 28 ianuarie.

Citește și: