Comisia Europeană a prezentat Pactul asupra migrației / Ce răspunderi au statele care refuză să primească migranți și de ce ONG-urile acuză un „compromis între lașitate și xenofobie”

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 23 septembrie 2020, 16:33 Actualitate | Esenţial


Migranti in Grecia
Foto: Pikist.com
Înăsprirea politicii de trimitere în țările de origine a migranților ilegali, controale sporite la granițele externe, accelerarea procedurilor: Comisia Europeană a prezentat miercuri o reformă a politicii de azil care este acuzată deja de ONG-uri că face concesii țărilor care sunt ostile primirii de refugiați, scrie AFP.

Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a apărat un echilibru "drept și rezonabil" între "responsabilitate și solidaritate". "Trebuie să găsim soluții perene în privința migrației", a subliniat ea.

La cinci ani de la criza din 2015, acest nou "Pact european asupra migrației și azilului" prevede că țările UE, țările care nu doresc să primească solicitanți de azil în cazul unui aflux, vor trebui în schimb să participe la returnarea solicitanților de azil respinși în țara europeană în care au ajuns în statul lor de origine.

O manieră de a ocoli refuzul persistent al mai multor state, în special cele din grupul de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) de a primi migranți. Și de a trage o lecție din eșecul cotelor de relocare stabilite după 2015, în încercarea de a ieși din impas.

Un refuz reiterat marți și de cancelarul austriac Sebastian Kurz, în opinia căruia repartiția migranților "nu merge".

Foarte așteptat și de multe ori amânat, acest pact propune însă protejarea de anchete judiciare a ONG-urilor care salvează migranții din mare.

Și revizuiește principiul care constă în încredințarea responsabilității de a discuta cererea de azil țării în care un migrant a intrat în UE.

Acest regulament Dublin, pilonul actual al sistemului de azil în Europa, a alimentat constant tensiunile în UE, din cauza poverii pe care o suportă țările din prima linie, precum Grecia și Italia.

În propunerile Comisiei, țara responsabilă de discutarea cererii de azil ar putea fi cea în care un migrant are un frate sau o soră, în care a lucrat sau unde și-a făcut studiile. De asemenea, țara care a acordat o viză unui migrant ar putea să se ocupe de discutarea cererii de azil.

În caz contrar, țara de primă sosire se va ocupa cu cererea de azil.

De asemenea, este prevăzut un proces accelerat pentru a îndepărta mai rapid migranții care sunt puțin susceptibili să obțină o protecție internațională.

Este vorba, potrivit Comisiei, de cei care provin dintr-o țară cu o rată de răspuns pozitivă la cererile de azil sub 20%, precum Tunisia și Maroc. Pentru aceste state, tratarea cererii de azil se face la graniță într-un interval de 12 săptămâni.

"Sponsorizarea" trimiterii în țara de origine


Dacă o țară este supusă unei "presiuni" și consideră că nu își poate asuma problema, poate cere activarea unui "mecanism obligatoriu de solidaritate", care urmează să fie decis de Comisie.

Toate statele sunt puse la contribuție, în funcție de ponderea economică și de populație. Dar ele vor putea să aleagă între a găzdui solicitanții de azil, să "sponsorizeze" trimiterea în țara de origine a unui migrant care nu are dreptul să rămână în UE sau să ajute la construcția de centre de primire.

Dacă însă o țară nu a reușit să trimită migranții în țările lor de origine în opt luni va trebui să-i găzduiască.

Alternative judecate nerealizabile pentru țările mici, care nu dispun de resursele necesare, comentează o sursă europeană.

În plus, este prevăzut un mecanism de solidaritate față de ONG-urile care salvează migranți din mare.

Comisarul european pentru Afaceri interne Ylva Johansson a subliniat că situația este foarte diferită față de 2015, în condițiile în care numărul migranților care au ajuns în UE în 2019 a scăzut la 140.000. Iar dacă în 2015 90% dintre migranți au avut statutul de refugiați, astăzi două treimi dintre ei nu au dreptul la o protecție internațională, ceea ce reduce numărul de relocări potențiale.

Pentru a spori numărul de returnări spre țările de origine, Comisia va numi un coordonator, care se va baza pe o rețea de "experți" în statele membre. Și care va "intensifica negocierile" cu statele de origine.

UE are în prezent 24 de acorduri de readmisie cu țări terțe, dar "nu toate funcționează", a arătat Ylva Johansson. Una dintre modalitățile de presiune va fi publicarea de rapoarte anuale care vor evalua capacitatea unei astfel de țări de a-și prelua cetățenii și care vor avea consecințe asupra eliberării de vize.

ONG-ul Oxfam a acuzat Comisia că "s-a înclinat în fața guvernelor anti-imigrație".

"Este un compromis între lașitate și xenofobie", a criticat pe Twitter cercetătorul belgian François Gemenne, care a denunțat "aceleași rețete care eșuează de 20 de ani și aceeași logică a Europei-fortăreață".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2256 vizualizari

 • -10 (28 voturi)    
  Problema e returnarea celor refuzati. Nu merge (Miercuri, 23 septembrie 2020, 16:43)

  Kivek [utilizator]

  doar 1/3 din cei carora li s-a refuzat cererea de azil sunt trimisi inapoi de unde au venit

  asa zisii refugiati (de fapt imigranti economici) isi dau foc la acte si mint in legatura cu tara din care provin iar in aceste cazuri tarile lor de origine refuza sa ii primeasca pt ca nu exista dovada ca sunt cetatenii lor

  si uite asa SOCIALISTII au adus deja in Europa peste 10 milioane de Africani si Asiatici cu religiile lor ciudate, oameni care au construit ghetouri in toate orasele civilizate ale europei
 • -8 (26 voturi)    
  E o prostie infernală (Miercuri, 23 septembrie 2020, 16:52)

  Amerlocu [utilizator]

  Singura chestie care poate fi aceptată e întărirea pazei frontierelor externe ale UE.

  Dacă cineva încearcă să intre în UE fără pașaport sau viză venind cu avionul la Frankfurt sau Paris e deportat pe loc. Dacă acelasi cineva vine cu barca pneumatică peste Mediterana și e „salvat” de fundații comuniste atunci automat se bucură de dreptul de azil în UE indiferent că are acte sau nu și e primit cu btațele deschise. De fapt e chiar mai bine să nu aibă acte. Iar zevzecii ăștia se miră că numărul celor ce vin cu barca ilegal crește.

  Singura modalitate acceptabilă de rezolvare a problemei e ca toți migranții să fie repinși necondiționat și să se înfiiințeze oficii de prelucrare a cererilor de azil în Tunisia, Algeri, Maroc, Turcia, etc. Astea sunt țări sigure. Atâta vreme cât migranții ce ajung ilegal în Europa nu sunt returnați imediat și necondiționat problema se va agrava și nicidecum nu se va întrevede o rezolvare.

  În plus sistemul actual stimulează la greu dezvoltarea bandelor de trafic de carne vie care sunt singurele beneficiare reale ale legislației psihedelice a UE în privința migrației și refugiaților.
 • -9 (25 voturi)    
  ONG-urile au mai multa putere decat tarile UE? (Miercuri, 23 septembrie 2020, 16:55)

  Irizat [anonim]

  "ONG-ul Oxfam a acuzat Comisia că "s-a înclinat în fața guvernelor anti-imigrație".

  Se urmareste formarea Internationalei Proletare, care nu avea "sursa de cadre" in Europa pe vreme lui Marx si Lenin, si pe care aceste organizatii neo-comuniste aflate sub masca ONG-urilor se straduie sa o formeze, pt uzul comunistilor existenti din pacate in toate structurile occidentale.

  Lupta de clasa deja a fost lansata in US sub masca luptei anti-rasiale. Va urma in maxim o generatie si in Europa,
  • +1 (3 voturi)    
   Esti confuz (Joi, 24 septembrie 2020, 12:03)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Irizat

   De unde ai inteles asta?

   ONGurile sunt si ele parte din UE, sunt create de cetateni europeni si le reprezinta interesele - viziunea, etc

   E nevoie sa existe un echilibru, si ONGurile joaca un rol - mai bun sau mai putin bun - in functie de cauza, de ce crezi ca e bun sau rau, de pozitia ONGurilor (nu sunt toate de aceiasi parte a baricadei).
   Generalizarea e infantila.

   Asta cu "Internationala Proletara" si "Lupta de clasa" din US ma face sa ma intreb daca era cazul sa comentez aici...
 • +10 (28 voturi)    
  Ce mai cauta tarile astea in UE? (Miercuri, 23 septembrie 2020, 17:14)

  Ioan.Toma [utilizator]

  Daca tot se plang ca au atatea dezavantaje, de ce nu pleaca, precum Marea Britanie? De ce sa le dicteze Bruxelles-ul ce sa faca, daca ei vor sa-si conduca tarile dupa model putinist? Sa-si implementeze democratiile lor originale, cu zone libere de LGBT si de migranti. Ce atata drept de libera circulatie, la acces la piata unica europeana, la fondurile de dezvoltare?
  • -10 (18 voturi)    
   Ce gavarești tu acolo măi Tomiță?! (Miercuri, 23 septembrie 2020, 18:27)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Ioan.Toma

   Tu câți africani și aisatici din ăștia ilegali găzduiești în garsoniera ta?! Aaaa, Niciunul?!

   Păi hai să începem așa: Tot „progresistul” care e supărat pe xenofobie să aibă normă de „refugiați” în casă pe care să-i hrănească, îmbrace și amuze pe socotela sa. Iar atunci nu s-ar mai supăra nimeni. S-ar putea aduce toată Asia și Africa în Europa.

   Dar vezi tu, necazul e că ăștia ca tine chirăiți împotriva „xenofobiei” pentru niscai granturi și alte pomeni de stat, dar de făcut nu mișcați un deget. Nu-i așa măi Tomiță?

   Fuse o chestie din asta în Texas. Au fost manifestații împotriva „condițiilor inumane” din centele de detenție ale ilegalilor. Unul din ăștia mai duși cu pluta a făcuit apel la cei îngrijorați să depună cereri de adopție pentru mexianii din centrele alea. Odată acceptate ar fi fost eliberați pe loc și dați în custodia părinților adoptivi. Și să vezi minunea minunilor: Când să se înghesuie puzderia de „progresiști” la adoptat se auzeau doar greierii. Nici măcar ăla de inițiase treaba asta n-a venit. O fi fost ocupat săracu'...
   • +11 (23 voturi)    
    "Legalii" au propriile case si joburi (Miercuri, 23 septembrie 2020, 21:43)

    Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    De ce sa-i tin acasa, cand deja lucreaza - am avut o multime de colegi - si isi pot plati propria casa? Si somalezi, si afgani, si sirieni - oameni de treaba, sarguinciosi, mai sarguinciosi decat multi dintre conationalii mei. Asadar vorbesc din experienta si convingerile proprii - poate tu primesti granturi si alte "pomeni de stat", eu n-am nevoie.

    Garsoniera? Nu, mersi, imi permit sa am suficient spatiu pentru familia mea, chiar daca chiria e pe masura zonei in care locuiesc (relativ in centru, intr-o capitala de Bundesland).

    Iar daca eu sunt progresist ("in pas cu vremurile", de la "progres = mers inainte, evolutie"), tu cum esti? Retrograd? Mda, amerloc - nu mai am nevoie de alte explicatii. Nomen est omen, Der Name ist Programm, cum se spune pe aici pe la noi.
 • -10 (18 voturi)    
  Ai primit migranti? (Miercuri, 23 septembrie 2020, 17:29)

  Sparafucile [utilizator]

  Ti-ai batut cuie-n talpa. Te-ai potcovit cu niste asistati social de care nu mai scapi cit ii haul.
  • +2 (2 voturi)    
   O nota importanta (Joi, 24 septembrie 2020, 15:14)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Aportul emigrantilor per total este pozitiv - ei platesc de regula mai multe impozite decat "nativii" - de regula sunt mai tineri si doresc sa munceasca.

   In UK m-am intalnit exact cu genul asta de atitudine si m-am simtit lezat - aportul meu personal la economia UK a fost imens - comparat cu costul pe care ei l-au platit pentru mine.

   Toti romanii (si nu numai) cunoscuti de mine de prin UK, Germania etc muncesc enorm, de regula au si servici dar si firma si sunt dispusi sa faca eforturi mai mari decat

   Sunt si cazuri extreme negative, e corect, dar ele sunt minoritare - cel putin asa o arata statisticile.

   Daca esti curios, cere si vei primi un link catre studiile pe care le mentionez.
   • 0 (2 voturi)    
    Una e migranti si alta EMIGRANTI (Joi, 24 septembrie 2020, 19:18)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    Migrantii sunt scursurile fugite din tarile lor de origine, care intra in tari europene si care detesta munca. Nu si generoasele ajutoare sociale. In schimbul lor se ofera sa inlocuiasca obiceiurile locale - profund gresite- cu obiceiurile lor, eminamente corecte.
    • +1 (3 voturi)    
     Cand doi iti spun ca esti beat... (Joi, 24 septembrie 2020, 20:45)

     Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     Si eu, si VictorS relatam experiente la prima mana cu migranti care muncesc si contribuie la economia (si bugetul caselor de pensii) din tarile in care aleg sa traiasca. Dar tu, nu, "Batman, Batman!" Asa-i cand cunosti lumea doar din bula ta de pe Facebook.

     Cat despre migrant/emigrant, nu exista nici o diferenta semantica decat in mintea ta.
     • -1 (3 voturi)    
      Daca te dai atit de treaz ia spune-ne tu ceva (Joi, 24 septembrie 2020, 22:18)

      Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Ioan.Toma

      Care din cele doua tipuri de comportament este majoritar si definitoriu pentru migranti, bazat pe statistici?
      1. Seriosi, muncitori, calificati, linistiti, cinstiti , respectuosi fata de legi si reglementari, capabili sa accepte si sa se adapteze culturii si religiei locale
      2. Violenti, lenesi, necalificati, dispretuitori fata de legi si reglementari si incapabili sa se adapteze culturii si religiei locale. Ba chiar decisi s-o schimbe prin forta.
      Atentatele alea din Franta , de la Bataclan sau Charlie Hebdo, ce categorie de migranti aveau la origine,din categoria 1 sau din categoria 2?
      In Anglia, cine injunghia trecatori pasnici pe strada sau pe Podul Londrei, migrantii din categoria 1 sau din categoria 2?
      La voi, in Germania, cine viola femei in noaptea de Anul Nou la Koln, migranti din categoria 1 sau din categoria 2?
      Cartierele alea din Bruxelles in care politia nu mai are curaj sa intre si in care domneste Sharia , sunt populate cu migranti din categoria 1 sau din categoria 2 ?

      Tu ai intilnit vreo doua, trei exceptii si esti dispus sa le generalizezi pina-n pinzele albe, dar Orban al Ungariei stie bine ce face. Stie la ce se poate astepta daca migrantii aceia devin atit de multi incit sufoca populatia locala.

      Si acum iata care este deosebirea intre emigranti si migranti: emigrantii au depus o cerere pentru a fi acceptati in tara de destinatie si au asteptat apoi cuminti aprobarea sau refuzul. Migrantii se strecoara cu hoardele intr-o tara, ilegal, si apoi fac un scandal nemaipomenit ca sa fie acceptati indiferent de calificarile lor, calificari care cel mai adesea sunt ZERO SPOIT CU DERO.
      • +1 (1 vot)    
       Cazurile izolate sunt subiecte de presa... (Vineri, 25 septembrie 2020, 9:32)

       Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

       ...normalitatea nu. "<Un caine a muscat un om> nu e o stire; insa <Un om a muscat un caine> e o stire", spunea un clasic in viata. Tocmai de aceea cazurile izolate sunt cele care apar in media, iar normalitatea e prea banala ca sa faca titluri de ziar. In bula in care traiesti nu ajung "banalitati" gen (e)migrantii din categoria 1, ci doar cazurile izolate (cum o numesti tu, categoria 2). Apropo, nu le cere nimeni sa adopte religia tarii de adoptie, pentru ca tara de adoptie NU are o religie oficiala - vorbesc de Germania, cel putin.

       Pentru tine chiar si calificarile obtinute de sirieni, afgani si irakieni in Germania, prin anii de Ausbildung in institutii recunoscute de ministerul de profil, sunt "zero spoit..."? Cu o calificare "spoita cu dero" crezi ca a fost angajat functionar la banca musulmanul care mi-a deschis contul? Zi-le-o si celor din conducerea bancii, poate parerea ta de expert scolit pe YouTube si Facebook o conta mai mult decat CV-ul lui ori testele pe care le-a trecut pentru obtinerea jobului!

       "Banalul" asta il traiesc zi de zi, nu sunt "doua-trei cazuri", ci sute, mii, zeci de mii poate. "Oi negre" are orice popor - sa-ti povestesc intamplari cu romani in Germania cand mi-a venit sa intru in pamant de rusine pentru ca am avut nenorocul sa ma nasc in aceeasi tara cu specimenele alea?

       Ia informeaza-te si despre situatia din Neue Neustadt din Magdeburg, unde "migrantii (...) atat de multi (...) sufoca populatia locala". Da, sunt romani ca si tine!

       Conform DEX, "a migra" si "a emigra" sunt sinonime. Implicit "migrant" si "emigrant". Invata mai intai limba romana (care presupun ca e limba ta materna, desi nu s-ar zice) si dupa aia da lectii de semantica.

       Iar Orban, daca nu-i place in UE, sa-si ia catrafusele si sa plece, de manuta cu Duda si cei aidoma lor si sa ne lase. Sa se duca in CSI, langa Rusia, Belarus si ceilalti frati de ideologie autoritarista. Acolo unde marxism-leninism-stalinism-putinismul si crestinismul habotnic se pupa pe gura.
       • -1 (1 vot)    
        Pai tot n-ai demonstrat ce trebuia (Vineri, 25 septembrie 2020, 11:01)

        Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui Ioan.Toma

        Si ce trebuia? Că, statistic, migrantii care traiesc din ajutoare sociale sunt mult mai putin numerosi decit cei integrati si detinatori de calificari decente. La argumente esti zero spoit cu dero dar excelezi in bascalie, mistouri ,ironii si zeflemele de autobaza. Astea nu-ti adauga nimic la CONSISTENTA dar in schimb iti sporesc punctajul la PRECARITATE INTELECTUALA. Ne tot aburesti cu dictionarul DEX si cu identitatea termenilor migrant si emigrant, numai ca ai gresit dictionarul. Fiindca cei doi termeni au intrat in limba romana pe filiera anglo-saxona. Asa ca ia cauta mata pe Goole fraza " What is difference between immigrant and migrant? " Si ai sa vezi ca nu e unul si acelasi lucru. Migrant e o persoana care se deplaseaza temporar in timp ce emigrant e o persoana cu rezidenta permanenta. Dar probabil ca diferenta asta n-a fost subliniata suficient de apasat pe Tik-Tok, de unde-ti dobindesti cultura.
        • +2 (2 voturi)    
         Totul este temporar (Vineri, 25 septembrie 2020, 12:35)

         VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

         Cred ca Ioan Toma are dreptate mare aici: odata ce iesi din tara ta de origine incepi sa inveti ce inseamna discriminarea, cine sunt migrantii/emigrantii caci te intalnesti zilnic cu ei.

         Cred ca toti suntem de acord ca trebuie sa se respecte legea si ca legile sa reflecte realitatea si societatea pe care dorim sa o avem - nu fricile cultivate pe Facebook/Youtube.
 • -10 (18 voturi)    
  Ursula infinge pumnul in gura altora (Miercuri, 23 septembrie 2020, 18:49)

  baimarean [utilizator]

  Pactul ratifica acest pumn impotriva DREPTURILOR si CARTEI EUROPENE care NU prevevedeau asa ceva...
  " Solidaritatea" europeana impusa va fi dusa la extreme... Extremele banilor lui Soros & ONG lui
  Ok,... in fine deci, totusi speram:
  4 More years matters.
  De ce? Pentru ca se lupta cu aceste sisteme, de aia.
 • +7 (11 voturi)    
  un pas inainte (Joi, 24 septembrie 2020, 9:35)

  rapidz [utilizator]

  Trebuie sa existe solidaritate, mai ales ca extemistii se straduiesc din greu sa faca viata imigrantilor un infern


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by