Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif l-a acuzat joi pe președintele american Donald Trump că a încercat să fabrice „un pretext” pentru a începe „un război”, când tensiunile dintre cei doi dușmani cresc din nou, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zarif a făcut aceste observații cu câteva zile înainte de prima aniversare a morții puternicului general iranian și arhitect al strategiei regionale a Teheranului, Qassem Soleimani, ucis la 3 ianuarie 2020 într-un atac american din Bagdad comandat de Donald Trump. Cei doi dușmani nu au fost atunci departe de confruntarea directă.

Portavionul american USS Nimitz a fost deplasat la sfârșitul lunii noiembrie în Golf, în timp ce două bombardiere americane B-52 au zburat peste regiune pe 10 decembrie într-o demonstrație de forță îndreptată în special împotriva Iranului.

"În loc să lupte împotriva noului coronavirus din Statele Unite, Donald Trump și complicii săi risipesc miliarde pentru a zbura cu B-52 și pentru a trimite armata în regiunea noastră", a scris Zarif pe Twitter.

"Serviciile de informații irakiene au raportat existența unui complot pentru a genera pretextul (declanșării) unui război", a adăugat el.

După moartea lui Soleimani, Iranul a ripostat prin lansarea de rachete asupra bazelor irakiene care adăposteau soldați americani prezenți ca parte a coaliției internaționale anti-jihadiste.

"Iranul nu caută război, ci va răspunde DESCHIS și DIRECT pentru a-și apăra oamenii, securitatea și interesele vitale", a scris Zarif.

Săptămâna trecută, Trump a declarat că va considera Iranul „responsabil” pentru orice atac mortal asupra americanilor din Irak, după ce a acuzat Teheranul că a fost în spatele rachetei care a lovit ambasada SUA la Bagdad pe 20 decembrie.

Șeful diplomației iraniene a răspuns apoi avertizându-l pe Trump împotriva oricărui „aventuri” hazardate înainte de plecarea sa de la Casa Albă pe 20 ianuarie, după un mandat în care a condus o campanie de „presiune maximă” asupra Teheranului, culminând cu retragerea unilaterală din acordul nuclear internațional iranian din 2015 și restabilirea unor sancțiuni grele împotriva Republicii Islamice.

Zeci de atacuri, în special focul de rachete, au vizat interesele SUA în Irak în ultimul an, Washingtonul acuzând facțiunile armate pro-iraniene. Dar împușcăturile au devenit mai rare din octombrie, după un armistițiu anunțat de grupurile pro-iraniene.