O "cetăţeană jurnalistă" chineză, arestată după reportajele făcute despre carantina din Wuhan, a fost condamnată luni la 4 ani de închisoare, la un an de la apariţia COVID-19 în acest oraş, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Condamnarea lui Zhang Zhan, fostă avocată în vârstă de 37 de ani, a fost pronunţată de un tribunal din Shanghai (est) pentru "provocare de tulburări" după un proces de câteva ore, a declarat reporterilor Ren Quanniu, unul dintre avocaţii săi.

"Părea foarte abătută când a fost anunţată hotărârea", a declarat el pentru AFP.

Terminologia "provocare de tulburări" este frecvent utilizată împotriva oponenţilor regimului preşedintelui Xi Jinping, notează AFP.

Concret, instanţa a acuzat-o că a difuzat informaţii false pe internet, a declarat celălalt avocat al ei, Zhang Keke.

În articolele pe care le-a difuzat online, Zhang a denunţat în special lockdown-ul impus la Wuhan (centru), menţionând "o încălcare gravă a drepturilor omului".

Aproximativ zece diplomaţi străini şi susţinători ai lui Zhang au încercat fără succes să intre în tribunalul din Shanghai unde se desfăşura procesul, dar poliţia le-a refuzat intrarea, la fel şi jurnaliştilor.

Zhang Zhan se afla în greva foamei din iunie şi a fost hrănită cu forţa cu ajutorul unui tub nazal, potrivit avocaţilor săi.

Zhang, originară din Shanghai, s-a dus în februarie la Wuhan, lovit atunci de epidemie, postând reportaje pe reţele sociale, în special despre situaţia haotică din spitale.