Parlamentul de la Chișinău se va întruni miercuri în ședință specială pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în cadrul ședinței Biroului Permanent al Legislativului care se va întruni astăzi, a anunțat președintele în exercițiu, Igor Dodon, scrie deschide.md. Reamintim că deputaţii Platformei Acţiune şi Solidaritate (PAS) au depus miercuri o moţiune de cenzură împotriva guvernului Republicii Moldovacondus de Ion Chicu, moţiune semnată şi de deputaţi din Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) şi din Partidul Democrat (PDM).

HotNews.roFoto: Hotnews

Dodon a mai anunțat luni că o altă ședință specială a Parlamentului ar urma să aibă loc joi, 24 decembrie, când va fi depus jurământul de către președintele Maia Sandu.

De asemenea, Dodon a declarat că miercuri, 23 decembrie, va veni cu un mesaj către cetățeni, în ultima sa zi de mandat.

Moţiunea de cenzură a fost semnată de 34 de deputaţi, care acuză Guvernul Chicu că "a eşuat lamentabil” în gestionarea pandemiei şi a crizei economice. Potrivit semnatarilor, "orice zi în plus în care acest guvern este în funcţie înseamnă mai puţine şanse pentru rezolvarea crizei sanitare, economice şi sociale în care se adânceşte Republica Moldova”. "Administrarea dezastruoasă a treburilor statului de către acest guvern este cea mai evidentă în două domenii-cheie: sănătate şi economie”, se spune în textul moţiunii.

În luna iulie, Parlamentul Republicii Moldova a mai examinat o moţiune de cenzură, însă aceasta nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Conform Regulamentului Parlamentului Republicii Moldova, moţiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate guvernului la învestitură. Aceasta poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor aleşi. Moţiunea de cenzură se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii şi se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. În cazul în care moţiunea de cenzură este respinsă, deputaţii care au semnat-o nu pot iniţia în cadrul aceleiaşi sesiuni o nouă moţiune pe acelaşi motiv. În cazul adoptării moţiunii de cenzură, prim-ministrul trebuie să prezinte, în termen de cel mult trei zile, presedintelui Republicii Moldova demisia guvernului.