Ungaria lucrează în prezent pentru a-şi adânci alianţa cu „majoritatea vecinilor săi care obişnuiau să fie inamici”, a declarat joi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, în faţa comisiei parlamentare pentru coeziune naţională, informează Agerpres citând agenția ungară MTI.

Peter SzijjartoFoto: Ovsyannikova Yulia / Zuma Press / Profimedia

„Este clar că o cooperare strânsă, mai degrabă decât izolarea, este în interesul tuturor ţărilor din Bazinul Carpatic”, a spus Szijjarto în cadrul audierii sale anuale în această comisie, adăugând că atât comunităţile maghiare din alte ţări, cât şi minorităţile etnice din Ungaria sunt esenţiale pentru această cooperare.

El a precizat, totuşi, că Ucraina „a ridicat la nivel guvernamental poziţia sa împotriva comunităţii maghiare”.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Budapesta, „incitarea la ură” împotriva maghiarilor şi intimidările aflate în centrul politicii guvernului ucrainean sunt o „reminiscenţă a celei mai întunecate perioade sovietice”. Promisiunea guvernului de la Kiev de a face din Transcarpatia o poveste de succes ucraineano-ungară este încă „la nivel de propagandă”.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii trei ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lui septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.

Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.