„Haideți să lucrăm”: mii de profesioniști din industria hotelieră și de catering s-au adunat luni la Paris, la apelul a zece organizații din sector, pentru a cere redeschiderea unităților lor, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Chelneri, barmani, hotelieri, angrosisti, la care s-au alăturat câțiva proprietari de cluburi de noapte, s-au adunat la Place des Invalides, pentru a vorbi despre „suferința” „întregii industrii”, a explicat AFP Hervé Becam, vicepreședinte al Uniunii de meserii și industrii de ospitalitate, principalul sindicat pentru hoteluri și servicii de catering.

Manifestanții au cerut ajutor suplimentar, dar mai presus de toate dreptul de a-și relua activitatea, în timp ce redeschiderea restaurantelor și cafenelelor este programată în prezent doar pentru 20 ianuarie în Franța, în funcție de condițiile sanitare, iar cluburile de noapte încă nu știu când vor putea să-și întâmpine din nou clienții.

„Nu vrem să trăim din subvenții”, a insistat patronul de restaurant Stéphane Manigold.

"Avem cu adevărat sentimentul că am fost sacrificați", a spus Didier Chenet, președintele Grupului Național al Independenților.

Potrivit unui sondaj efectuat în noiembrie de organizația sa, 30% dintre companiile de hoteluri și restaurante declară că se gândesc să solicite falimentul.

Furnizorii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea. „Nu suntem obligați să închidem, dar i-au închis pe toți clienții mei”, a alarmat André Diril, 48 de ani, angrosist axat pe băuturi, care spune că a pierdut anul acesta două milioane de euro din cifra de afaceri.

Afacerile închise din punct de vedere administrativ au acum posibilitatea de a alege între ajutorul lunar de până la 10.000 de euro sau compensația de până la 20% din cifra de afaceri lunară, plafonată la 200.000 de euro.

Companiile din sectoarele turismului, hoteluri și cafenele, din industria evenimentelor, sportului și culturii care nu sunt închise, dar care și-au pierdut cel puțin 50% din cifra de afaceri, pot beneficia de ajutor de până la 10.000 de euro sau de compensare de până la 15% din cifra de afaceri lunară, prin intermediul fondului de solidaritate, care poate fi majorat la 20% din cifra de afaceri pentru companiile din acest sector care a pierdut 70% din cifra de afaceri.

De asemenea, schema de șomaj parțial a fost prelungită cel puțin până la sfârșitul lunii ianuarie.