Un adolescent palestinian a fost ucis vineri de focurile armatei israeliene în timpul ciocnirilor în timpul unui protest în Cisiordania ocupată, a declarat ministerul palestinian al sănătății, potrivit AFP.

Cisiordania si Fasia GazaFoto: Wikimedia Commons

Ali Ayman Nasr Abou Aliya, în vârstă de 13 ani, "a cedat rănilor după ce a fost împușcat în stomac" în timpul ciocnirilor de la nord de Ramallah, a declarat ministerul într-un comunicat.

El a fost împușcat în timpul unei demonstrații în satul Mughayir, apoi a fost transportat în stare critică la un spital din Ramallah unde a murit.

Potrivit primarului din Mughayir, Amine Abou Aliya, citat de agenția oficială de știri palestiniană Wafa, armata a „dispersat violent” palestinienii care manifestau împotriva creării unei așezări israeliene în zonă.

Alți patru palestinieni au fost răniți prin focuri de armă de către soldații israelieni, a spus Wafa.

Întrebat de AFP, reprezentanții armatei israeliene au spus „că sunt la curent cu informațiile conform cărora un număr de protestatari au fost răniți și că a existat și un deces din rândul lor”, dar a negat că ar fi tras muniție vie.

Potrivit armatei, „zeci de protestatari au aruncat cu pietre asupra armatei și poliției de frontieră și au încercat să rostogolească pietre și să ardă anvelope” pe un drum, „punând în pericol viața civililor care erau acolo”.

"Forțele de securitate au împiedicat revoltații să blocheze drumul și au ripostat cu mijloace de dispersare anti-revoltă", a declarat armata pentru AFP.

Satul palestinian Mughayir este situat în apropierea mai multor așezări israeliene și a fost în trecut scena ciocnirilor dintre palestinieni și coloniști israelieni.

De asemenea, se află lângă o zonă numită Ras Al-Teen, unde Israelul amenință că va demola o școală, ceea ce la începutul lunii noiembrie a atras condamnarea din partea Uniunii Europene, care a cofinanțat construcția școlii.

Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de armata israeliană.

Peste 450.000 de israelieni trăiesc în așezări considerate ilegale de legislația internațională în Cisiordania, găzduind aproximativ 2,8 milioane de palestinieni.