Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o deplasare neanunțată în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu prințul moștenitor saudit, Mohammad bin Salman, și secretarul de stat american Mike Pompeo, scrie presa israeliană citată de The Guardian.

Benjamin Netanyahu si Mohammad bin SalmanFoto: Maya Alleruzzo / AFP / Profimedia Images

UPDATE: Ministrul educației Yoav Gallant, membru al cabinetului lui Netanyahu și al partidului său Likud, a confirmat întâlnirea într-un interviu acordat postului de radio al armatei israeliene, afirmând despre aceasta că este o „reușită extraordinară”.

În cazul în care călătoria, despre care presa israeliană afirmă că a avut loc dumincă noaptea, va fi confirmată, aceasta va marca un eveniment la nivel înalt extrem de rar între cele două țări adversare.

Mutarea face probabil parte din eforturile lui Netanyahu de normalizare a relațiilor cu țările arabe după încheierea acordului istoric cu Emiratele Arabe intermediat de Washington mai devreme în cursul acestui an.

Presa israeliană afirmă că Netanyahu a fost însoțit în deplasare de Yossi Cohen, directorul Mossadului, agenția de informații a țării.

Media de stat saudită nu a menționat întâlnirea iar biroul lui Netanyahu nu a răspuns solicitărilor pentru mai multe informații.

Însă datele de zbor ale unui avion privat folosit anterior de Netanyahu arată că acesta a decolat din Tel Aviv, aterizând în orașul saudit Neom din apropierea Mării Roșii unde a avut loc o întâlnire între Mike Pompeo și Mohammad bin Salman duminică.

Avionul a rămas în oraș pentru câteva ore înainte de a se întoarce în Israel.

Unul dintre consilierii lui Netanyahu pentru platformele social media, Topaz Luk, a părut la rândul său să facă aluzie la întâlnire, notând pe Twitter că premierul israelian „face pace” în timp ce fostul său rival Benny Gantz „face politică”.

Gantz a numit duminică o comisie care să ancheteze o achiziție controversată a guvernului de submarine germane în valoare de 1,34 miliarde de dolari.

Mai mulți aliați ai lui Netanyahu, printre care și verișorul său, sunt suspectați în legătură cu afacerea cunoscută drept Cazul „3000” însă premierul nu este unul dintre suspecți și neagă orice ilegalități.

În pofida rivalității interne dintre cei doi, Gantz a sprijinit acordul pentru normalizarea relațiilor intermediat de Washington între Israel și Emiratele Arabe Unite iar apoi Bahrain.

Deși este greu de crezut că o asemenea înțelegere ar putea fi încheiată și cu Arabia Saudită, vizita de duminică reprezintă în sine o victorie diplomatică majoră pentru Israel.

Cele două țări au un inamic comun în Iran însă ocuparea continuată de către Israel a teritoriilor revendicate de palestinieni a provocat condamnarea până de curând unanimă a țărilor arabe.

REFERINȚĂ: