Jurnalista britanică Jan Morris, care a devenit faimoasă în urma știrii sale sale despre cucerirea Everestului în 1953, a murit vineri la vârsta de 94 de ani, a anunțat fiul ei într-un comunicat, relatează AFP.

Jan MorrisFoto: Captura YouTube

"În această dimineață, la ora 11:40, autoarea și călătoarea Jan Morris și-a început cea mai mare călătorie. O lasă în urmă pe tovarășa ei de-o viață, Elizabeth, pe mal", a spus Thomas, citat de BBC.

Jan Morris a devenit faimoasă pentru că a transmis redacției sale știrea istorică cu privire la cucerirea Everestului în 1953, grație unui mesaj codat.

La acea vreme, concurența dintre ziare era acerbă, dar Times era singura publicație care avea un jurnalist în expediție, Jan Morris, care, la 27 de ani, descoperea alpinismul.

Mesageri locali erau responsabili de transportarea mesajelor ei de pe munte pe jos, dar temându-se că articolele ei vor fi interceptate de concurenții săi, ea a dezvoltat un cod:”condiții de ninsoare proaste” însemna de fapt ”a fost cucerit Everestul”. „Vântul încă supărător” însemna „încercarea de a cuceri Everestul a fost abandonată”. Fiecare alpinist avea și numele său de cod.

Așadar, la 31 mai 1953, Morris a trimis un mesaj aparent inofensiv: „Condiții de zăpadă proaste, în consecință expediția a abandonat tabăra și așteaptă îmbunătățiri dacă totul merge bine”. Pentru inițiați, mesajul a căpătat un sens cu totul nou: „Everest a fost cucerit pe 29 mai de Hillary și Tenzing”.

A doua zi dimineață, mulțimea care aștepta încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a aflat din The Times că doi bărbați au pus steagul britanic pe „Acoperișul lumii”.

La câțiva ani după această primăvară, Jan Morris renunțase la jurnalism pentru a se dedica literaturii. A scris peste 40 de cărți, inclusiv lucrări despre Imperiul Britanic.

Femeie transgender, scriitoarea și-a oficializat tranziția în 1972, adoptând definitiv prenumele „Jan”.

Pe lângă partenera ei, Elizabeth, ea lasă în urmă cinci copii.