Surse din cadrul Uniunii Europene au confirmat pentru AFP că Polonia și Ungaria și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual și planul masiv de relansare economică al Uniunii Europene.

Viktor OrbanFoto: Profimedia Images/PuzzlePix/Shutterstock Editorial

Guvernul ungar și-a semnalat intenția de a-și folosi dreptul de veto asupra acestor pachete mai devreme în cursul de luni, fiind nemulțumit de clauza care prevede că fondurile europene vor fi condiționate de respectarea statului de drept.

Reprezentanții permanenți la UE ai statelor membre se vor întâlni luni după-masa la Bruxelles pentru a discuta despre bugetul pe 2021-2027 al blocului comunitar.

Ziarul maghiar Portofolio a scris luni că președinția germană a UE le va cere guvernelor să își exprime poziția politică vizavi de condiționarea fondurilor de respectarea statului de drept.

PPE critică decizia Ungariei și Poloniei: Orice politician care se opune corelării o face fiindcă va dori să încalce statul de drept

"Dacă Viktor Orbán și Jarosław Kaczyński vor să blocheze folosirea acestor fonduri pentru toată lumea, atunci vor trebui să explice acest lucru milioanelor de muncitori și antreprenori, primarilor și studenților, cercetătorilor și fermierilor care se bazează pe sprijinul pe care îl reprezintă aceste fonduri", a reacționat Manfred Weber, președintele grupului PPE din Parlamentul European.

În opinia sa, Polonia și Ungaria crează o "opoziție fictivă" atunci când refuză condiționarea alocării fondurilor europene de respectarea statului de drept. "Dezbaterea privind statul de drept nu este legată de o singură țară, de este și vest. Mecanismul este neutru și se aplică la fel pentru toată lumea. Oricine respectă statul de drept nu are de ce să se teamă de acest mecanism. Guvernele din Ungaria și Polonia ar trebui să înceteleze să creeze această opoziție fictivă între ele și valorile care sunt parte a tratatelor noastre. Nu există o astfel de opoziție. Popoarele Europei au un singur dușman la acest moment și acesta este coronavirusul și așteaptă de la noi să livrăm acum" soluții, a precizat el, citat într-un comunicat al PPE.

Vicepreședintele grupului PPE însărcinat cu chestiuni bugetare, europarlamentarul Siegfried Mureșan, a criticat și el poziția decizia Ungariei și Poloniei.

„Orice politician care respectă valorile Uniunii Europene va accepta corelarea fondurilor europene de statul de drept. Orice politician care se opune corelării o face fiindcă va dori să încalce statul de drept”, a afirmat Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul PNL subliniază că „bugetul Uniunii Europene reprezintă bani de la cetățeni pentru cetățeni” iar „corelarea fondurilor europene de statul de drept va asigura că banii fiecărui contribuabil, inclusiv taxele cetățenilor maghiari și polonezi, sunt cheltuiți cum trebuie și unde trebuie”.

„Acesta este exact scopul corelării fondurilor europene de statul de drept: trebuie să ne asigurăm că banii ajung la cei care au nevoie de fonduri europene și că sunt folosiți corect. Avem reguli și valori în Uniunea Europeană pe care fiecare țară membră trebuie să le respecte. Cei care încalcă aceste reguli și valori trebuie să suporte consecințele”, a mai arătat el, declarându-se încrezător că se va reuși „corelarea fondurilor europene de statul de drept”.

Premierul ungar Viktor Orban a trimis deja o scrisoare instituțiilor UE în care a amenințat cu folosirea dreptului de veto asupra bugetului comunitar iar în luna iulie parlamentul de la Budapesta a adoptat o rezoluție prin care cere guvernului să nu accepte asemenea condiții.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, care va reprezenta Ungaria la discuțiile de la Bruxelles, a declarat că vine cu un mandat clar din partea parlamentului ungar.

Întrebat dacă asta înseamnă că Ungaria își va folosi dreptul de veto pentru a bloca bugetul UE și planul de relansare economică, acesta a răspuns că „deducția voastră este corectă”.

Guvernul premierului Viktor Orban este în conflict cu partenerii din UE de mai mulți ani, fiind acuzat de erodarea standardelor democratice.

Instituțiile UE au convenit ca viitoarele fonduri europene să fie condiționate de respectarea standardelor democratice din tratatul de fondare a Uniunii, precum respectarea independenței justiției, mass-mediei și educației, toate domenii atacate de guvernul ungar în ultimii ani.

Partidul Fidesz al lui Viktor Orban a fost suspendat din această cauză și din Partidul Popular European, familia partidelor de dreapta din Parlamentul European, iar legislativul de la Bruxelles a declanșat procedura de suspendare a dreptului de vot al Ungariei în cadrul UE.

Viktor Orban a respins toate acuzațiile și a acuzat Bruxelles-ul de standarde duble, afirmând că țara sa este pedepsită pentru lucruri care sunt permise altor state.

Săptămâna trecută, guvernul Poloniei a semnalat la rândul său Uniunii Europene că nu este de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, premierul Mateusz Morawiecki sugerând că ar putea bloca aprobarea bugetului UE.