Polonia amenință că va bloca bugetul UE / În urmă cu o lună afirma același lucru despre planul de relansare economică al Uniunii
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, că le-a trimis o scrisoare liderilor Uniunii Europene.
„Am prezentat perspectiva noastră privind condiţionalităţile introduse în proiectul bugetului UE", afirmă Mateusz Morawiecki. "Mecanismul privind statul de drept se axează pe criterii arbitrare, cu motivaţie politică; ar fi o legitimare a standardelor duble”, a argumentat premierul Poloniei.
Ungaria le-a transmis celorlalte state membre ale Uniunii Europene că va bloca aprobarea bugetului multianual comunitar şi a Fondului de relansare economică din cauza mecanismului privind statul de drept.
Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027.
Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE.
Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.
Potrivit unor surse UE citate de agenţia DPA, reprezentantul permanent al Ungariei în Consiliul UE a semnalat că ar putea să nu voteze bugetul UE, din cauza introducerii mecanismului privind condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea normelor statului de drept.
Gergely Gulyás, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a confirmat iniţiativa. Proiectul privind Mecanismul statului de drept este inacceptabil şi, dacă va fi menţinut, vom bloca bugetul UE, a declarat acesta, potrivit site-ului Portfolio.hu.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat săptămâna trecută, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept.
„Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a transmis Viktor Orban în scrisoare.
Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.
Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată.
Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European.
Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept.
Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula „dublei majorităţi”).
În urmă cu o lună (13 octombrie), vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ PiS și considerat liderul de facto al țării, amenința cu blocarea planului de relansare economică al UE.
Citește și:

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Mai sunt si state care mai cred in demnitate nationala.
Poate asa se trezeste si Europa si isi da seama ca tampenia asta cu "unanimitate" e de fapt o democratie utopica.
Poate le vine mintea la cap si vor modifica legile in asemenea masura incat absolut toate deciziile UE sa poata fi luate cu o majoritate , poate nu de 50% +1, dar garantat cu o majoritate de 3/4.
Altfel oricand se trezeste cate un unul ca Orban sau Kacinski care sa dea peste cap intreaga Europa, pt simplul motiv ca ei nu vor sa renunte la dictatura pe care o practica in statele pe care le administreaza.
Adica e de rasul curcilor ca 26 de state europene sa nu poata sa ia niste decizii extrem de importante, pt ca nu e de acord V.Orban!
Cine mama zmeilor conduce UE?
Orban?
E de rasul curcilor? Pai atunci asculta ce zice acela care se opuna, negociaza si fa sa ajungi la un compromis. Nu sa il obligi sau sa il ignori. Ca uite asa destrami o uniune. Cand doar vocile celor cumparati de Jegmania conteaza, atunci nu mai ai o uniune.
UE e condusa si de Orban. Iar poporul maghiar si cel polonez au dreptul sa isi exprime dezacordurile, chiar blocand proiecte. Mi se pare un lucru absolut firesc, mai ales ca acuzatiile astea sunt clar motivate politic. In Bulgaria statul de drept nu mai exista de aproape un an, dar pentru ca acolo e premier un individ ce e parte din familia PPE situatia e ignorata. Lasand la-oparte faptul ca regimului iliberal a lui Orban al nostru a incalcat statul de drept din Martie incoace mai mult decat cel al lui Orban in Ungaria.
Polonezii si Ungurii ce mai tin piept birocratilor de la Bruxel care doar la migratie , identitate de gen , si parade gay le sta capu...