Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun privind statul de drept pentru a contracara atacurile UE. „Ca să nu mai fim luaţi de proşti... destui ne folosesc pe post de sac de box”

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 28 septembrie 2020, 18:26 Actualitate | Internaţional


Peter Szijjarto
Foto: Ovsyannikova Yulia / Zuma Press / Profimedia
Ungaria şi Polonia vor înfiinţa un institut comun pentru a evalua respectarea statului de drept de către ţări membre în întreaga Uniune Europeană şi pentru a contracara astfel acuzaţiile de încălcare a statului de drept, a anunţat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează Agerpres.

După ce s-a întâlnit cu ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la Budapesta, Szijjarto a declarat că raportul UE privind statul de drept, care va fi discutat în curând la Bruxelles, se anticipează să fie mai degrabă o declaraţie politică, decât o evaluare bine întemeiată.

„Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luaţi de proşti”, a spus Szijjarto, adăugând că există „destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box”.

Institutul va examina cum a fost respectat statul de drept în UE, pentru a evita aplicarea unor „standarde duble” Poloniei şi Ungariei, a spus el.

Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, la fel ca şi executivul aliatului său ungar Viktor Orban, este angrenat de mai mulţi ani într-o luptă cu UE din cauza acuzaţiilor de diminuare a standardelor democratice.

Deşi ambele state foste comuniste beneficiază de alocări generoase din fondurile UE, conducătorii lor sunt sub presiune pentru că au plasat tribunalele şi judecătorii, media şi mediul academic, ONG-urile şi grupurile care militează pentru drepturile omului sub control guvernamental direct.

La un summit UE din luna iulie, blocul comunitar s-a pus de acord ca viitorul buget multianual pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.000 de miliarde de euro, şi accesul la fondul de relansare pentru pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, ar trebui să includă condiţii de respectare a statului de drept.

Totuşi, detaliile exacte nu au fost stabilite, iar Parlamentul European cere condiţii mai aspre decât cele convenite la summit, în timp ce Varşovia şi Budapesta ameninţă să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca orice propunere care le-ar afecta alocările de fonduri.

Zbigniew Rau a spus că noul institut va promova dezbaterea şi transparenţa în cadrul UE. „O dezbatere legală nu poate fi înlocuită de o dezbatere politică”, a afirmat el.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3394 vizualizari

 • -16 (50 voturi)    
  firesc (Luni, 28 septembrie 2020, 18:43)

  srpc [utilizator]

  aia sunt politicieni stapani la ei acasa, nu slugoi, ca la romani
  • +21 (35 voturi)    
   Ma, (Luni, 28 septembrie 2020, 19:58)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   daca UE ne obliga sa avem stat de drept,adica dreptate pt. toti,nu numai pentru hoti,chiar daca ei n-au,ce e rau in asta, ma?
   • -14 (30 voturi)    
    care e deifnitia? (Luni, 28 septembrie 2020, 20:21)

    martel55 [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    progresistii de la bruxelles si de prin presa tot vorbesc de stat de drept dar nu a dat unul definitia , pare asa un fel de plastilina pe care o intdin cum vor, n functie de ocnjunctura si interes...si apoi, definitia aia trebuie acceptata de toata lumea inainte de a fi aplicata, ca nu toti spre exmplu considera ca sa iti lasi tara invadata de imigranti e un drept al migrantilor, mai ales ca vin cu cultura incompatibila si cu dorinta de a o impune majoritatii, cum chiar azi spunea premierul danez, fluierand in biserica progresista
    • +16 (28 voturi)    
     Defiitia (Luni, 28 septembrie 2020, 21:33)

     veratec [utilizator] i-a raspuns lui martel55

     Justitie independenta, presa independenta, transparenta institutionala, respectarea drepturilor omului, cam toate calcate in picioare de ciumatii Europei.
     • -10 (28 voturi)    
      Păi exact definiția e problema... (Luni, 28 septembrie 2020, 22:18)

      Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui veratec

      Polonia își transformă justiția ce mai are încă urme ale comunismului EXACT după modelul gernan. În procesul de reformare dorește să-i scotă la pensie la 70 de ani pe vechii judecători comuniști ce sunt inamovibili. UE ne spune că ăsta e un „atac împotriva independenței justiției”, dar nu ne explică cum de justițția germană poate fi atunci independentă :)

      Un alt caz. O profesoară austrică a spus public că profetul Mahomed era un pedofil. Știm din surse istorice necontestate că profetul Mahomed în vârstă de peste 50 de ani s-a căsătorit cu Aișa care avea atunci 6 ani. Conform scrierilor Aișei (considerate sacre și incontestabile în Islam) profetul dezvirginat-o la 9 ani. Evident că profesoara nu a mințit.

      Cu toate astea profesoara a fost condamnată de TOATE instanțele austriece și în final de CEDO pentru „incitare la ură”. Asta nu e o încălcare grosolană a dreptului fundamental la libertatea expresiei așa cum e prevăzută de Carta Europeană a Drepturilor Omului?

      În cel puțin două din instanțele ce au „judecat-o” era și judecători musulmani. Ea a cerut recuzarea lor, care i-a fost refuzată cu dispreț. Nu e asta o încălcare gravă a dreptului la un proces echitabil așa cum e prevăzută de Carta Eruopeană a Dreptiurilor Omului?

      Cu toate astea nici Austria și nici CEDO nu au fost nici măcar acuzate de UE că ar încălca drepturile funedamentale ale omului.

      Un alt exemplu: Majoritatea legislației țărilor UE prevede pedepsirea așa numitei „incitări la ură” care însă nu e definită exact niciunde, deci lasă interpretarea la latitudinea unor activiști politici. Libertatea cuvântului e prevăzută în Carta Europeană a Drepturilor Omului în mod explicti și fără limitări. Cu toate astea numeroase state UE o încalcă flagrant și UE nu ia nicio măsură. Deci vezi tu? Tocmai că definiția e cuiul lui pepelea ce poate transforma orice în nedreptate...
      • +9 (23 voturi)    
       nu e asa (Luni, 28 septembrie 2020, 22:42)

       girea [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

       Polonia a invocat ca lupta impotriva comunistilor din justitie dar de fapt a eliminat judecatori independenti si si-a instalat slugi politice.
       • -10 (20 voturi)    
        Really!?!? (Luni, 28 septembrie 2020, 23:32)

        Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui girea

        Singurii udecători care au fost îndepărtați sunt cei trecuți de 70 de ani. Dacă ști un pic de aritmetică vei vedea că toți au ajuns judecători în vremea comunismului. Cât de „indepnendent” poate fi un judecător comunist? Vezi CCR din România.
        • +3 (13 voturi)    
         propaganda latrina3 (Marţi, 29 septembrie 2020, 10:02)

         banuk [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

         si gaunosii de acolo o faceau pe Macovei procuror comunist. Aceleasi tactici si la gragaunii polonezi care vor sa politizeze justitia cu scuze penibile. Bine le face UE ca le mai taie macaroana.
         • -4 (8 voturi)    
          păi macovei chiar a fost procuror (Marţi, 29 septembrie 2020, 11:38)

          let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui banuk

          comunist. tu pe ce lume trăieşti?
          mai mult, pe vremea comuniştilor, doar ca să dai admitere la drept îţi trebuia recomandare pcr iar procuror sau judecător fără susţinere de la partid & securitate nu ajunceai cât îi hăul... mai lasă lozincile şi citeşte măcar ceva istorie dacă eşti prea tânăr să o fi trăit...
     • -12 (16 voturi)    
      independente de cine? (Marţi, 29 septembrie 2020, 4:54)

      let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui veratec

      de bunul simţ?
      stat în stat cum a fost dna-ul lui kovesi mult adulat atât de usr cât şi de pnl?
      jalnic.
      • +5 (9 voturi)    
       hop si pesedistul (Marţi, 29 septembrie 2020, 10:02)

       banuk [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

       v-a dat-o Kovesi ca si acum va ustura :)))
       • -6 (6 voturi)    
        pesedist eşti tu cu tot neamul tău... (Marţi, 29 septembrie 2020, 11:41)

        let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui banuk

        kovesi a făcut de ruşine justiţia românească dar e susţinută de bruxelles exclusiv din interese politice (nu ale româniei)...
   • +14 (22 voturi)    
    Pai e foarte rau, pentru stapanii lui rosii (Luni, 28 septembrie 2020, 20:27)

    midufi [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Macar Mazeta mai are un strop de umor.
   • -6 (12 voturi)    
    ce e rău? (Marţi, 29 septembrie 2020, 4:52)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    de ce ar avea "progresiştii" de la bruxelles monopolul definirii "statului de drept" exclusiv aşa cum îl văd ei?
    ţările estice au aderat la ue ca parteneri cu drepturi egale iar nu ca supuşi umili ai dictatelor de la bruxelles...
    • +6 (8 voturi)    
     se pare ca sclavilor le plac banii UE (Marţi, 29 septembrie 2020, 10:04)

     banuk [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     nu le plac conditiile pentru care au semnat.
  • +12 (24 voturi)    
   Traducere (Luni, 28 septembrie 2020, 21:31)

   veratec [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Stapani=xenofobi, corupti, nedemocratici
 • +17 (43 voturi)    
  Umbla cu jumatati de masura (Luni, 28 septembrie 2020, 19:12)

  fanegr1ja [utilizator]

  Ar trebui ca Ungaria si Polonia sa isi faca o Uniune Europeana formata doar din ele.

  Asta ar fi un adevarat gest de independenta.
  • -10 (30 voturi)    
   De ce?! De ce anume te temi? (Luni, 28 septembrie 2020, 20:10)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui fanegr1ja

   Ideea unei instituții democratice și libere e să poată fi reformată din interior. UE se consideră o instituție profund democratică deci nu are de ce să se teamă de exprimarea unor opinii sau investigarea unor situații.

   În țări ca Grecia, Cipru, Spania și Italia fodnrurile europene sunt fraudate sistematic de decenii la un nivel la care baronimea PSD din România sau Bulgaria nici nu-l visează. UE nu pare interesată de asta. La fel cum nu e deloc interesată de suprimarea sistematică și consistentă a dreptutrilor fundemantale ale omului ce se produc tot mai des în țările scandinave, Germania, Franța sau Belgia.

   De ce se teme cineva de bună credință de punerea în discuție cu onestitate a acestor probleme extrem de grave?!
   • +14 (28 voturi)    
    Caraghislac fara margini (Luni, 28 septembrie 2020, 21:34)

    veratec [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Ca si Tudorel care facea de zor rapoarte lui Kovesi. Interlopii Europei fac dosare politailor. Noaptea mintii.
    • -11 (19 voturi)    
     Noaptea minții (Luni, 28 septembrie 2020, 23:36)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui veratec

     Oa explică0ne cu cuvintele tale ce legătură are Tudorel cu o discuție liberă?!

     Numai comuniștii și naziștii se tem o discuție liberă?
     • +6 (12 voturi)    
      facatura (Marţi, 29 septembrie 2020, 10:05)

      banuk [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      asta e demersul lor.
 • +16 (36 voturi)    
  institut (Luni, 28 septembrie 2020, 19:20)

  Ademordna [utilizator]

  You hit me? I hit you!
  Va fi IVPOTCBOM (Institutul de Vazut Paiul din Ochiul Tau in Ciuda Barnei din Ochii Mei).
 • -10 (30 voturi)    
  Statul de drept (Luni, 28 septembrie 2020, 19:29)

  Setalcott [utilizator]

  "au plasat tribunalele şi judecătorii, media şi mediul academic, ONG-urile şi grupurile care militează pentru drepturile omului sub control guvernamental" - adica fortele cele mai mai influente in societate, conform "statului de drept", trebuie sa scape controlului suveran al cetateanului de rand.
  Din pacate noi ne indreptam in directia opusa cu victoriile USR. Populatia hip e prea mediocra pentru a vede sub poleiala europenista.

  https://www.youtube.com/watch?v=IlB9GUTpcsU
  • +9 (25 voturi)    
   Ti (Luni, 28 septembrie 2020, 20:39)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   se pare ca in Ungaria si Polonia statul de drept e sub controlul suveran al cetateanului de rand?Ca la rusi si chinezi,asa e,statul de drept e sub controlul suveran al cetateanului de rand.
  • +14 (26 voturi)    
   Suntem prosti (Luni, 28 septembrie 2020, 21:36)

   veratec [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Credem in democratie. Voi sunteti destepti, credeti in populism, minciuni si autocratie.
   • -10 (16 voturi)    
    Jocul de-a cuvintele (Marţi, 29 septembrie 2020, 0:04)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui veratec

    Democratia se numeste populism cand vointa poporului se impotriveste vointei alesilor.
    • +6 (10 voturi)    
     joaca de-a cuvintele (Marţi, 29 septembrie 2020, 10:07)

     banuk [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     cand au intrai in UE s-au angajat la respectarea statului de drept. Acum vor sa ia doar banii fara sa mai respecte nimic. Ei ne cred prosti sa le platim lor smecheria...
 • +17 (37 voturi)    
  Erdogan... (Luni, 28 septembrie 2020, 19:36)

  gmb72 [utilizator]

  Nu li se alatura si Turcia lui Erdogan ? doar sunt din acelasi aluat si au aceleasi deziderate....
  Ba, cred ca si Rusia lui Putin ar fi bine primita la acest "institut"....
 • -11 (31 voturi)    
  Ar trebui (Luni, 28 septembrie 2020, 19:59)

  Mironescu Valeriu [anonim]

  sa ne alaturam si noi, dar daca nu ne lasa Merkel...
 • -11 (25 voturi)    
  pai si ce (Luni, 28 septembrie 2020, 20:18)

  martel55 [utilizator]

  cu ce e mai corect ca aceste organisme sa fie plasate sub contorlul activistilro si politicineilr progresisti?de ce aia ar fi mai in drerpt sa le ctroleze ( e deja cunoscut cum se fac numirile la CEDO si CJUE, dintre eprsoane care au trecut obligatoriu la un moment dat pe ong-urile finantate de mos soros)
  • +13 (29 voturi)    
   Momentul ala (Luni, 28 septembrie 2020, 21:37)

   veratec [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Cand cel mai tare argument al ciumatilor Europei e SOROS....
   • -9 (15 voturi)    
    ciumaţii sunt cei finanţaţi de boşorogul (Marţi, 29 septembrie 2020, 5:06)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui veratec

    corupt până în măduva oaselor ce doreşte instaurarea unui sortiment de comunism mondial făra deosebire de rasă, naţionalitate, religie, opţiuni sexuale, etc.
    oribil!
 • +10 (28 voturi)    
  Pariu ca daca ... (Luni, 28 septembrie 2020, 22:02)

  Eu the first [utilizator]

  ... cautam la sursele de finantare dam de rusi?
 • +8 (20 voturi)    
  sa le taie fondurile (Luni, 28 septembrie 2020, 22:44)

  girea [utilizator]

  ii potoleste rapid
  • -5 (9 voturi)    
   crezi? (Marţi, 29 septembrie 2020, 11:51)

   let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui girea

   nu chiar toţi sunt târfe să îşi vândă convingerile pentru bani...
   asta o fac doar materialiştii, comuniştii, "progresiştii", etc. (câţi dintre postacii "progresişti" ce colcăie pe aici dând minusuri la orice postare de bun simţ ar mai susţine cele ce susţin în lipsa mălaiului lui soros?)
   dar mai sunt din fericire şi idealişti...
 • +1 (1 vot)    
  In curand Uniunea oarecum europeana Polono-ungara (Marţi, 29 septembrie 2020, 23:35)

  V. Istina [utilizator]

  Bravos, asa reactie, zici ca v-a dictat-o Dragnea! Nu doar prosti si rai, dar si fuduli. Acuma sunteti si definitiv infantili!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by