Zvonurile despre demiterea lui Esper circulau de luni de zile la Washington. Cu toate acestea, un astfel de pas a fost anticipat în urma alegerilor, mai ales în cazul unei victorii a lui Trump.

Mark EsperFoto: af.mil

Demiterea lui Esper pune Pentagonul într-o altă fază a schimbării conducerii, în timp ce oficialii militari încearcă să mențină armata SUA pregătită să facă față amenințărilor din Asia și să rezolve tensiunile politice interne.

Relația lui Trump și a lui Esper ar fi fost tensionată încă din vară. Principalele motive ale tensiunii au fost protestele împotriva rasismului și a violenței poliției, în care președintele s-a prezentat ca un dur și a amenințat că va pune capăt tulburărilor din țară cu forța militară, dacă este necesar, , scrie Thomas O. Folk pe Insideover.com.

Esper nu era de acord cu ideile lui Trump

Pentru a face acest lucru, Trump ar fi trebuit să activeze Legea Insurecției din 1807, care permite președintelui SUA să desfășoare armata SUA pe plan intern în anumite circumstanțe.

Esper s-a pronunțat împotriva folosirii armatei SUA pentru a opri tulburările și s-a distanțat vizibil de Trump în această privință. El a descris un astfel de pas drept o „ultimă soluție” care ar trebui utilizată doar în „cele mai urgente și cele mai grave situații”.

Faptul că șeful actual al Pentagonului s-a distanșat public de comandantul-șef este extrem de neobișnuit și nu a fost bine perceput de Trump. Presa americană a raportat la acea vreme, citând surse din cercul de apropiați al lui Trump, că președintele a ridicat deja întrebarea despre momentul înlocuirii lui Esper pentru insubordonare.

În plus, au existat neînțelegeri cu privire la modul de abordare față de arborarea steagului confederat.

Esper a ordonat ca pavilionul să fie interzis de la toate bazele militare din întreaga țară. Cu toate acestea, el a evitat o confruntare deschisă cu Trump prin renunțarea la interdicția expresă a drapelului.

„Lista de execuție” a lui Trump

Joi, NBC a raportat că Esper a pregătit deja o scrisoare de demisie, deoarece se aștepta de mult să fie demis după alegeri. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, respinsese anterior raportul, spunând că Scretarul de stat nu intenționează să demisioneze și că nu i se cere să demisioneze.

Zvonurile despre posibilele concedieri ale lui Esper și despre alți oficiali guvernamentali în urma alegerilor au persistat. La sfârșitul lunii octombrie, Axios a publicat un raport care vorbea despre o „listă de execuție post-electorală a lui Trump”, susținând că președintele a încercat să îl concedieze pe directorul FBI, Christopher Wray, pe directorul CIA, Gina Haspel, și pe secretarul apărării, Mark Esper, dacă va câștiga alegerile împotriva lui Biden.

Numeroase disponibilizări, concedieri și demisii în cadrul administrației au marcat mandatul lui Trump, care a înregistrat cea mai severă fluctuație de personal din ultimele decenii. Esper l-a succedat generalului James Mattis în fruntea Pentagonului după ce Mattis a demisionat în decembrie 2018 din cauza dezacordurilor strategice cu Trump.