Fostul președinte bolivian Evo Morales s-a întors luni în țară după ce a petrecut aproape un an în exil în Argentina, anunță CNN.

Intoarcerea lui Evo Morales (centru) in BoliviaFoto: Ronaldo Schemidt / AFP / Profimedia Images

Morales, care a condus Bolivia aproape 14 ani, a fugit la 11 noiembrie 2019, pe fondul acuzațiilor de fraudă electorală. El a negat acuzațiile și s-a declarat câștigător al votului din octombrie 2019, dar în cele din urmă a fost forțat să demisioneze înainte de a părăsi țara.

După o scurtă perioadă petrecută în Mexic, Morales a plecat în Argentina și s-a stabilit la Buenos Aires în decembrie 2019.

El a decis să se întoarcă în Bolivia după ce colegul său socialist Luis Arce a câștigat luna trecută alegerile prezidențiale din Bolivia. Arce a depus jurământul prezidențial.

Arce, pe care Morales îl alesese succesor, a fost anterior ministru de finanțe al țării.

„Când am plecat, am spus: 'Ne vom întoarce și vom fi milioane'. Acum ne-am întors și suntem milioane", a spus Morales după ce a traversat podul din Villazon care leagă Argentina și Bolivia, însoțit de președintele argentinian Alberto Fernandez.

Guvernul interimar bolivian, care a preluat puterea după ce Morales a părăsit țara, l-a acuzat pe fostul președinte de secesiune și terorism, însă acuzațiile au fost abandonate în octombrie 2020.

Morales și-a anunțat intenția de a se întoarce în regiunea natală Chapare din Bolivia Centrală, plănuind să ajungă acolo miercuri, exact la 365 de zile după ce a părăsit țara.

Morales, primul președinte indigen al țării, a condus Bolivia timp de aproape 14 ani însă popularitatea sa a scăzut pe fondul acuzațiilor de fraudă electorală.

Economia Boliviei a fost grav afectată de pandemia de COVID-19, Fondul Monetar Internațional estimând o contracție economică de 8% în 2020.

Autoritățile boliviene au raportat 142.561 de infecții cu coronavirusul și 8.802 de decese cauzate de COVID-19 de la izbucnirea pandemiei în această țară.

Citește și: