Președintele demisionar al Boliviei, Evo Morales, s-a îmbarcat într-un avion către Mexic, țară în care a primit azil politic, a informat ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, citat de Reuters, scrie Mediafax.

Evo MoralesFoto: Captura YouTube

„Evo Morales se află acum într-un avion al Guvernului mexican, trimis pentru a ne asigura că acesta va călători în siguranță către țara noastră”, a scris Ebrard pe Twitter. Ministrul a postat și o fotografie cu fostul președinte bolivian la bordul aeronavei mexicane și a adăugat că decizia autorităților mexicane de a-i oferi azil lui Morales este în concordanță cu politica de lungă durată a Mexicului de a asigura securitatea solicitanților de azil.

Între timp, un oficial al Administrației Trump a informat că președintele Statelor Unite nu se împotrivește deciziei Mexicului de a-i oferi azil politic fostului lider bolivian, întrucât lipsa acestuia ar putea duce la restabilirea ordinii în Bolivia.

Autoritățile mexicane au decis luni să îi acorde azil politic președintelui demisionar al Boliviei, Evo Morales, a anunțat ministrul mexican al Afacerilor Externe. Ministrul mexican a precizat că Evo Morales a făcut o solicitare oficială în acest sens Guvernului mexican.

„El ne-a solicitat în mod verbal, dar și oficial, acordarea azilului politic în țara noastră. Mexicul s-a remarcat întotdeauna de-a lungul istoriei sale ca fiind o țară care îi protejează pe cei care solicită azil”, a declarat oficialul de la Ciudad de Mexico.

Evo Morales a demisionat duminică din funcția de președinte al Boliviei după trei săptămâni de proteste violente. Începând de luni, Bolivia nu are nici președinte, nici președinte interimar, întrucât toți cei care ar fi putut prelua interimatul, conform Constituției țării, au demisionat și ei.