Preşedintele demisionar al Kosovo Hashim Thaçi, inculpat pentru crime de război în conflictul împotriva forţelor sârbe, se prezintă pentru prima dată luni în faţa unui tribunal special la Haga, la câteva zile după ce a fost arestat, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Hashim ThaciFoto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Fost lider politic al gherilei separatiste Armata de Eliberare a Kosovo (UCK), Thaçi a demisionat la 5 noiembrie în urma inculpării sale pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului de independenţă (1998-1999).

La scurt timp după anunţarea demisiei sale, Hashim Thaçi, în vârstă de 52 de ani, a fost transferat la centrul de detenţie al tribunalului special (KSC), care se află în Olanda, alături de alţi trei suspecţi.

În iulie, Tachi, fost comandant de rang înalt al grupării de gherilă Armata de Eliberare a Kosovo (KLA), s-a întâlnit cu procurorii din Haga pentru a discuta despre posibile crime de război și infracțiuni împotriva umanității în timpul revoltei Kosovo din 1998-1999 contra conducerii sârbe.

Procurorii îl consideră responsabil de uciderea a aproape 100 de civil. El neagă toată acuzațiile.

Instanța specială a fost înființată la Haga în 2015, pentru a ancheta posibilele crime ale gherilelor KLA în timpul războiului care a dus până la urmă la independența Kosovo. Instanța este sub autoritatea Kosovo, dar în cadrul ei sunt doar procurori și judecători străini.