În această etapă nu există nicio modalitate prin care Bulgaria să fie de acord să înceapă negocierile pentru aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Acest lucru a reieșit dintr-un interviu al ministrului bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, la bTV. Ea a mai precizat că Bulgaria nu își va schimba poziția sub presiune externă, despre care s-a vorbit în ultimele zile, potrivit Dnevnik.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În prezent, Bulgaria nu este în măsură să aprobe cadrul de negociere cu Macedonia de Nord. Există un Tratat de prietenie și bună vecinătate, care a fost semnat în 2017, dar nu este pus în aplicare. Skopje încearcă să îl eludeze", a explicat ea. În ultimele două luni, partea bulgară a avertizat că nu poate aproba prima conferință interguvernamentală, nici cadrul de negociere dintre Macedonia de Nord și UE. În martie, Sofia a dat undă verde pentru începerea principială a negocierilor cu condiția de punere în aplicare a acordului și a poziției-cadru adoptate ulterior, însă începutul real a fost tocmai prima conferință interguvernamentală.

Potrivit ministrului bulgar de externe, autoritățile macedonene susțin că nu au o istorie comună cu Bulgaria, dând ca exemplu relațiile din trecut ale țării cu Turcia și Grecia. Zaharieva a subliniat că Bulgaria are o istorie împărtășită, nu comună cu aceste țări. "În ciuda speculațiilor, Bulgaria nu are niciun fel de pretenții cu privire la modul în care cetățenii Macedoniei de Nord se autodefinesc, nici cu privire la modul în care își definesc limba, dar nici ei nu pot avea pretenții asupra cetățenilor bulgari. Nu ne îngrijorează doar problema legată de istorie, ci și limbajul urii. Nerecunoșterea adevărului istoric duce la probleme destul de grave în relațiile dintre cele două țări", a adăugat Zaharieva, citează Rador.