Reprezentantii Programului Mondial pentru Alimentatie al Natiunilor Unite ar putea reduce cantitatile de alimente pentru tarile aflate in dificultate din cauza preturilor tot mai mari ale produselor agricole.

O decizie in acest sens urmeaza sa fie luata in cadrul unor discutii urgente asupra situatiei de "criza", declara directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), Josette Sheeran in editia electronica de luni a cotidianului Financial Times.

"Vom rationaliza alimentele sau vom micsora numarul celor care vor beneficia de ele, daca nu vom primi ajutoare financiare suficiente", a explicat responsabilul ONU.

"Capacitatea noastra de a asigura hrana persoanelor flamande este tot mai mica, in timp ce nevoile lor cresc in continuu", a adaugat aceasta.

Sheeran considera ca problema foametei in lume trece printr-o schimbare majora. "Daca pana acum situatia nu era atat de strigenta acum este intr-adevar", spune oficialul. PAM se confrunta cu un nou tip de foamete, iar numarul tarilor afectate este tot mai mare. Intre acestea sunt mentionate acum si Indonezia, Yemen si Mexic.

Pretul orezului si al graului s-a dublat in ultimul an, potrivit datelor organizatiei.