Autoritățile armene din enclava separatistă din Nagorno-Karabakh au acuzat joi Azerbaidjanul de bombardarea masivă a capitalei lor, Stepanakert, rănind populația civilă, transmit AFP și France24.

Nagorno-KarabakhFoto: Marcus Yam/Los Angeles Times/ Profimedia

„Azerbaidjanul a lovit Stepanakert timp de câteva ore, zeci de rachete au lovit orașul", a declarat pentru AFP un înalt oficial local.

„Civili au fost răniți în atac, cel mai puternic din luptele recente”, a adăugat acesta.

Acuzele vin a doua zi după un atac asupra orașului azer Barda, din apropierea Nagorno Karabakh, Baku acuzând armata armeană că a ucis 21 de persoane, printre care femei și copii, și rănit alte zeci. Alți cinci civili fuseseră uciși cu o zi înainte în orașul Gandja.

Președintele azer Ilham Aliev a promis că va „răzbuna” atacul prin „represalii pe câmpul de luptă”.

Armenia a negat că a efectuat atacurile asupra orașelor Gandja și Barda.

Stepanakert a fost bombardat de mai multe ori de la reluarea ostilităților dintre armata azeră și forțele armene la sfârșitul lunii septembrie pentru controlul enclavei caucaziene.

Potrivit unor rapoarte parțiale, peste 1.250 de persoane, inclusiv peste 130 de civili din ambele tabere, au fost uciși în ciocniri, cel mai grav bilanț de la războiul din anii 1990, care a lăsat în urma sa 30.000 de morți.

Azerbaidjanul a anunțat joi că a predat Armeniei cadavrele a 30 de soldați uciși în luptă.

„Armenia nu a arătat bunăvoință în această privință”, dar, datorită medierii ruse, „a fost de acord să deschidă un coridor umanitar” pentru îndepărtarea rămășițelor soldaților azeri de pe câmpul de luptă, a spus un consilier al președintelui Aliev.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Armenia, Shushan Stepanian, a confirmat transferul sub medierea Rusiei și a Crucii Roșii, adăugând că Erevanul este pregătit la rândul său să returneze cadavrele soldaților azeri.

Șefii diplomației celor două țări trebuiau să se întâlnească joi la Geneva dar întâlnirea a fost amânată pentru vineri și nu va fi în persoană, a declarat ministerul azer de externe.

Citește și: