Un nou armistițiu între Armenia și Azerbaidjan, intermediat de această dată de Statele Unite, pare să fi eșuat luni după ce azerii și forțele armene au reluat luptele în regiunea Nagorno-Karabakh, sfidând apelurile comunității internaționale de a pune capăt luptelor care au ucis sute de persoane în ultima lună, transmite Reuters.

Soldati armeni Nagorno-KarabakhFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Președintele azer Ilham Aliyev a declarat într-un discurs televizat că vrea să pună capăt conflictului prin „mijloace politice și militare” după ce ambele părți s-au acuzat de încălcarea armistițiului convenit în urmă cu câteva ore în Washington.

Premierul armean Nikol Pashinyan a afirmat luni în timpul unui live pe Facebook că nu crede că Azerbaidjanul este interesat de o încheiere pașnică a conflictului.

„Poporul armean este pregătit pentru concesii reciproce, chiar și unele dureroase, dar nu pentru capitularea Karabakh”, a afirmat acesta.

Ultimele lupte din regiunea Nagorno-Karabakh, o zonă din Azerbaidjan populată și controlată de etnici armeni, au izbucnit în 27 septembrie, conflictul fiind cel mai sângeros din Caucazul de Sud după anii 1990.

Două armistiții intermediate de Rusia au eșuat, comunitatea internațională încercând să prevină o extindere a conflictului care ar putea atrage Turcia, o susținătoare a azerilor, și Rusia, care are un tratat de apărare cu Armenia, în conflagrație.

Conflictul, aflat în apropierea conductelor care transportă petrolul și gazul din Azerbaidjan pe piețele internaționale, a cauzat noi tensiuni între Ankara și aliații săi din NATO.

Un al treilea armistițiu a fost convenit duminică după discuții între secretarul de stat american, Mike Pompeo și miniștrii de externe ai Azerbaidjanului și Armeniei.

La câteva minute după intrarea în vigoare a acestuia ministerul apărării din Azerbaidjan a afirmat într-un comunicat că forțele armene au bombardat două sate din capete opuse ale zonei de conflict, lucru negat de autoritățile din Nagorno-Karabakh.

Arayik Harutyunyan, președintele enclavei armene, a declarat că, dimpotrivă, forțele azere au reluat atacurile pe întreaga linie a frontului.

Citește și: