FOTO Îngeri, tunuri și soldați sovietici: Catedrala Forțelor Armate arată noua identitate națională a Rusiei

de S.J.     HotNews.ro
Marţi, 20 octombrie 2020, 18:56 Actualitate | Internaţional


Catedrala Fortelor Armate Ruse
Foto: Valeriy Sharifulin / Sputnik / Profimedia Images
Îngeri veghează deasupra artileriei, imagini religioase sunt împodobite cu Kalașnikovuri iar icoana Fecioarei Maria amintește de un afiș din al Doilea Război Mondial. Imaginile din interiorul vastei Catedrale a Forțelor Armate ruse amestecă militarismul, patriotismul și creștinismul ortodox într-un mod extrem de controversat, scrie The Guardian.

Aflată la o oră de condus de Moscova, catedrala are un exterior metalic verde kaki împodobit cu domuri aurii, structura având 95 de metri înălțime.

Înăuntru se află cea mai mare cantitate de mozaic din orice biserică din lume, multe din piesele decorative înfățișând bătălii din istoria Rusiei și al Doilea Război Mondial în mod special.

În timpul celor două decenii de când Vladimir Putin se află la conducerea țării, victoria din „Marele război patriotic”, cum este denumit al Doilea Război Mondial în Rusia, a devenit treptat principala piatră de temelie a unei noi identități naționale.

Acum victoria din război are propriul altar religios iar când istoricii viitorului se vor uita înapoi înspre era Putin ar putea foarte bine decide că această catedrala este clădirea sa definitorie.

Medalii de război sovietice sunt incluse în vitraliile de pe tavan în timp ce mozaicurile înfățișează diferite bătălii cheie. Arme și tancuri capturate de la armata germană au fost topite și folosite pentru crearea podelelor metalice ale catedralei.

„Gândiți-vă la asta când pășiți în catedrală. Când traversați podeaua aplicați o lovitură simbolică inamicului fascist”, le declara unul dintre ghizi unui grup de femei în vârstă cu batic în timp ce intrau în catedrală mai devreme în cursul lunii.

Catedrala a fost proiectul ministrului apărării rus, Serghei Shoigu, inaugurarea acesteia fiind planificată în luna mai pentru aniversarea a 75 de ani de la victoria asupra naziștilor. În cele din urmă a fost amânată pentru luna iunie din cauza pandemiei de COVID-19.

„Doar o națiune care îl iubește pe Dumnezeu poate construi o catedrală atât de grandioasă”, afirmă episcopul Ștefan al Klinului care conduce departamentul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru cooperarea cu armata, acesta slujind frecvent în catedrală.

Episcopul în vârstă de 59 de ani, un fost ofițer în armata sovietică și rusă înainte să devină preot, a luat apărarea folosirii simbolurilor sovietice, afirmând despre catedrală că înfățișează „toate epocile statului nostru, Rusia Sfântă” și ar fi greșit să omită al Doilea Război Mondial luând în considerare câți dintre soldații sovietici erau credincioși.

Însă imaginile s-au dovedit controversate.

„Mulți preoți care erau tineri în anii 1970 și 1980 și s-au confruntat personal cu aparatul de represiune sovietic care a atacat biserica sunt în stare de șoc și nu le vine să creadă”, declară Serghei Chapnin, un teolog din Moscova.

„Nu este cu adevărat o catedrală ortodoxă, este o catedrală pentru noua religie civilă post-sovietică”, adaugă acesta.

Unele schimbări minore au fost făcute după indignarea inițială din cursul anului, cea mai notabilă fiind modificarea unui mozaic despre anexarea Crimeei în 2014, imagine care îi înfățișa pe Vladimir Putin și Shoigu.

„A fost dorința președintelui nostru care este atât de modest încât s-a gândit că nu se cuvine să fie reprezentat în mozaic, să fie înlăturat”, afirmă episcopul Ștefan.

Mozaicul care detaliază evenimentele din Crimeea a rămas acum fără Putin dar îi înfățișează pe „omuleții verzi” - forțele speciale ruse fără însemne care au coordonat anexarea peninsulei și a căror prezență în Crimeea a fost negată inițial de Kremlin.

Într-o altă imagine dedicată armatelor sovietice și ruse doi îngeri se uită în jos la un grup de soldați care poartă arme moderne. Alături stă o listă de conflicte comemorate care se încheie cu „pacificarea Georgiei în 2008”, „returnarea Crimeei” în 2014 și „lupta împotriva terorismului internațional” în Siria.

Panoul enumeră de asemenea cele două războaie din Cecenia, precum și intervențiile sovietice pentru a reprima Revoluția ungară din 1956 și „Primăvara de la Praga” în 1968, precum și invazia sovietică în Afganistan.

Întrebat dacă biserica vrea să sugereze cu adevărat că toate aceste intervenții militare au fost sacre, episcopul Ștefan declară că este greșită axarea pe anumite conflicte anume.

„Nu vorbim despre contextul geopolitic de la un moment dat, vorbim despre faptul că forțele noastre armate au ajutor divin de deasupra, de la Dumnezeu și sfinții cerești. Despre acest lucru este catedrala”, a afirmă acesta.

Lista „războaielor sfinte” are spațiu și pentru adăugarea unor conflicte viitoare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5743 vizualizari

 • +30 (32 voturi)    
  falsificarea istoriei a la russe (Marţi, 20 octombrie 2020, 19:07)

  real didi [utilizator]

  rusii vorbesc de marele razboi pentru apararea patriei, pentru ca ei considera ca razboiul a inceput in 1941, odata cu invazia germana in urss.

  de fapt, razboiul este al doilea razboi mondial, a inceput in septembrie 1939, cand urss si germania au atacat simultan polonia si s-a incheiat in august 1945, odata cu capitularea japoniei. e drept, trebuia sa continue si sa se incheie cu capitularea urss in fata trupelor aliate, dar asta e...
  • +10 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 octombrie 2020, 21:33)

   [anonim] i-a raspuns lui real didi

  • +5 (7 voturi)    
   Gresit ! (Marţi, 20 octombrie 2020, 23:46)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui real didi

   Al -II- lea Razboi Mondial a inceput in 1933 cand Biroul Politic al URSS a hotarat inceperea Productie de Masa a tancurilor pentru Cucerirea Europei Occidentale.
   Ritmul impus a fost de vreo ..........3000 de bucati pe an !.
   Adica URSS, inca din 1933, isi propunea.....si a reusit ! .... sa aiba o productie de tancuri / an mai mare decat toate celelalte tari la un loc !.
   Cand la 21 august a fost trimisa Oferta lui Molotov la Berlin pentru ca Ribbentrop ca sa vina la Moscova pentru un Pact aupra impartirii Poloniei aceste tancuri ajunsesera in numar de vreo......18 000 de bucati in Serviciu ! (nu intra la socoteala aici si tancurile casate ca invechite intre timp).
   Tactica de lupta cu aceste tancuri au fost testata cu succes in ,,Razboi de tip Fulger -Blitzkrieg" in batalia de la Khalkhin Gol la 20 August 1939. Componenta de baza a Armatei Japoneze, supusa Experimentului de Atac Blitzkrieg (si nimicita) a fost Divizia 23 japoneza (pierderi: 11.950 ucisi - 80 %- din vreo 15.000 de japonezi in conditie de lupta in dimineata zile de 20 august).
   • 0 (4 voturi)    
    De unde... (Miercuri, 21 octombrie 2020, 8:25)

    Thexy [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    ...scoti cifrele astea care amintesc de productia la hectar din vremurile dragi tie? Ce tancuri de succes au avut sovieticii inainte de KV si T-34? Vorbesc de cele care sa fi fost fabricate in numar atat de mare?
    Daca vorbesti de Khalkin Gol, presupun ca te referi la BT, (BT2-BT5) despre care se zice ca luau foc chiar usor "The BT-5s and BT-7s, operating in temperatures greater than 100 °F (38 °C) on the Mongolian plains, easily caught fire when a Molotov cocktail ignited their gasoline engines.[18] General Georgy Zhukov made it one of his "points" when briefing Joseph Stalin, that his "...BT tanks were a bit fireprone..." (https://en.wikipedia.org/wiki/BT_tank#Design).
    • 0 (2 voturi)    
     Vă indignați degeaba, pentru că așa este (Miercuri, 21 octombrie 2020, 10:23)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Thexy

     Înainte de a vă repezi ca surdu-n tobă, luați de aici:
     https://en.wikipedia.org/wiki/Tanks_in_the_Soviet_Union#Interwar_period
     In 1926, under a secret annex to the Treaty of Rapallo, the Soviet Union and Germany set up a joint tank school at Kazan in the west of the Urals, which was illegal under the Treaty of Versailles. Both countries learned much about tank design and tactics in this co-operative venture. The Germans provided advice on mechanisation of Soviet heavy industry, and helped develop a sense of professionalism in the Red Army. ... By 1935, the Red Army "... possessed more armoured vehicles, and more tank units than the rest of the world combined."[6] But from 1937 to 1941, the Red Army's officer corps, the armour design bureaux, and leadership of the factories were gutted by Stalin's Great Purge. Approximately 54,000 officers were repressed. Military knowledge completely stagnated and armoured vehicle production dropped drastically (though still remaining the world's largest). ... By the eve of Operation Barbarossa in 1941, the Soviet Union had some of the world's best tanks (including the T-34 and KV-1, which were basically a generation ahead, coming as a shock to the Wehrmacht). ... In overall tanks, however, the Soviet numerical advantage was considerable as the Red Army had a large quantitative superiority. It possessed 23,106 tanks,[19]

     Concluzia? Tancurile și tactica de blindate rusești au fost dezvoltate cu sprijin german; rușii aveau cea mai mare armată de blindate din lume, mai mare decât toate celelalte armate la un loc, și cel mai avansat tanc - T-34. Deci afirmațiile pe care încercați să le combateți sunt adevărate.
     • 0 (2 voturi)    
      M-a indignat... (Miercuri, 21 octombrie 2020, 11:16)

      Thexy [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      ...cifra aceea fantastica de 18.000 tancuri construite din 1933 pana in 1939. Si tancuri bune. Toate observatiile mele au fost legate strict de aceasta cifra, de calitatea singurului tanc (BT cu variante) construit in acea perioada in numar suficient de mare pentru a merita mentionat. Ati incheiat precedentul post laudand calitatile tancurilor sovietice in razboiul cu Japonia si se pare ca lucrurile nu sunt chiar asa cum spune propaganda.
      Nu stiu de ce implicati T-34 sau KV, dat fiind ca nu au aparut in perioada despre care vorbiti. Cat priveste cel mai avansat tanc - T-34, o fi fost pentru o perioada scurta de timp pentru ca nu cred ca veti contesta superioritatea Tiger-ului.
      Ati uitat sa precizati ca pe langa nemti, CCCP s-a "inspirat" si de la americani in construirea tancurilor lor cele nemaipoimenite (vezi suspensia Christie).
      Hai sa pastram doar afirmatia ca T-34 este tancul produs in cel mai mare numar in WW2 pentru ca restul sunt cam foarte gresite.
      • +1 (1 vot)    
       Cred că aveți o problemă cu cifrele (Miercuri, 21 octombrie 2020, 14:49)

       Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Thexy

       În momentul declanșării operațiunii Barbarossa (invazia URSS) aceasta poseda 23 106 tancuri, deci cifra avansată de domnul cu care polemizați are toate șansele să fie cea corectă.
       Este adevărat că majoritatea tancurilor sovietice nu erau de aceeași calitate cu T-34 și KV1, dar nu erau nici sub calitatea tancurilor germane.
       Cea care a făcut diferența nu a fost calitatea tancurilor, ci a tacticii și a faptului că tancurile germane aveau fiecare radio la bord, în timp ce blindatelle sovietice erau dirijate de stegulețele conducătorului de pluton (unul din cinci tancuri) singurul cu radio la bord!!!
     • 0 (2 voturi)    
      Gresit ! (Miercuri, 21 octombrie 2020, 20:09)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      Sprijinul tehnologic pentru fabricarea tancurilor venit din Deutschland in perioada Interbelica este aproape nesemnificativ.
      Nu nemtii ii invata pe rusi sa faca tancuri !
      Rusii stiu sa faca tancuri mai bine ca nemtii !
      Dar in acelasi timp rusii au si alte calitati fata de memti pe langa ,,facutul de tancuri".
      In perioada Interbelica rusii au tras concluzia ca nemtii sunt prosti, si in colaborarea dintre cele 2 tari adevaratul castigator .......vor fi rusii !.
      Deci, cand cele 2 tari dezvoltau impreuna un anumit concept de dotare pentru echipamentele de tancuri rusii si-au dat seama ca ei o sa foloseasca aceasta invatatura de vreo 5-7 ori mai mult decat nemtii......pentru ca rusii stiau ca Productia Sovietica de tancuri va fi in scurt timp de vreo 5-7 ori mai mare decat productia nemtilor. Deci ,,colaborarea dintre rusi si nemti" la dezvoltarea de tancuri in Perioda Interbelica a fost o ,,capcana mortala" pentru nemti !. Rusii n-au facut altceva, prin aceasta ,,Colaborare", decat sa fie tinuti la curent cu ce progrese faceau nemtii in fabricarea tancurilor !.
      • 0 (2 voturi)    
       Chestia merge si inver (Vineri, 23 octombrie 2020, 11:53)

       Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

       Adica si nemtii vedeau ce le poate capul rusilor. Cat despre tancurile rusesti, adica sovietice, sovieticii abia isi industrializau tara si nu prea aveau experienta. Si nici faptul ca Stalin a epurat crema ofitierimii nu a ajutat nici la dezvoltarea de tancuri si nici la dezvoltarea tacticii de lupta cu blindate.
       Nu va mai straduti sa faceti apologia industriei sovietice, ca daca nu ii ajutau americanii, nu reuseau sovieticii decat sa stabilizeze frontul, 40% din motoarele de tanc erau din SUA, 20% din cele de avioane erau din SUA, daca nu aduceau americanii camioanele Studebaker care sa care katiusele si infanteria, sovieticii erau kaput la capitolul logistica.
       • 0 (2 voturi)    
        Spui greseli in serie: (Sâmbătă, 24 octombrie 2020, 13:46)

        Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

        1) Nemtii nu au vazut ce fac rusii. Altfel nu se apucau sa faca Pactul Ribbentrop Molotov.
        2 ) Sovietici aveau o Industrie importanta de pe timpul Tarului si care facea mai multe lucruri inclusiv tunuri de foarte bun concept + Masini blindate s.a.m.a.d.
        Rusia a fost in stare sa trimita pe front, prin 1916, cea mai Mare Armata din TOATA Istoria Lumi in mod absolut: vreo 7 milioane de militari simultan pe Front. Toti cu pusti si toti sustinuti de tunuri masini blindate si rezonabil avioane. Nu lipsa tunurilor sau a munitilor a scos Rusia din Razboi in 1917-1918, ci din cauza lipsei mancarii / agitatiei politice socialiste / comuniste etc.

        General Prusac la o Parada Ruseasca prin 1913:
        Trece un lung sir de masini blindate rusesti (pe roti).
        Neamtul: ,,Nu inteleg de ce produceti atat de multe masini blindate. Drumurile din Rusia sunt atat de proaste !
        Generalul Rus : ,,Sunt drumuri foarte bune in Deutschland !" :-))))
        Dialogul asta provine dintr-o Carte de Actualitate Militara... ......publicata prin 1915, si deci, se pare ca este cat se poate de real !
        Deci, se vede nivelul industrial de la care au plecat sovieticii !.

        3) Iar intre 1922 si 1933 Sovieticii au depus eforturi imense pentru sporirea industrilizarii URSS-ului. Desigur ca dupa 1945 au avut tot interesul sa faca o proaganda ca erau (inainte de Dezastrul din 1941) inapoiati, primitivi, nepregatiti, adica niste ,,ingerasi" in fata railor hitleristi. Realitatea este de fapt cu totul alta !.

        4 ) Completa greseala cu afirmatia de apurare a ,,cremei ofiterimii"!. Epurarea din 1937-2938 a fost ulterior mult exagerata in Propaganda din acelasi motiv. De fapt marea majoritate a ofiterilor condamnati si executati eru politruci care ii puneau in pericol Autoritatea Politica a lui Stalin. Si Stalin astfel a scapat de ei.
        Practic Epurarea nu a ucis nici un comandant valoros pentru Armata Sovietica. Doar Propaganda Micinoasa ulteriora a descris aceasta Epurare ca ,,Ucigatoare de ,,crema a ofiterimii"''.
        • 0 (0 voturi)    
         De aia deci! (Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 11:11)

         Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

         Pentru că ofițerii epurați erau politruci au luat sovieticii bătaie ca măgaru-n pantă de la finlandezi și germani în prima fază a operațiunii Barbarossa... m-ați lămurit!
  • +1 (1 vot)    
   nebunie! (Miercuri, 21 octombrie 2020, 8:23)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui real didi

   un act paroxistic de nebunie pe fata; a intregii conduceri "de partid si de stat".
   (WW2 a inceput cu atacul Japoniei asupra Chinei.
   Desigur, a fost pregatit cu mult inainte si de URSS, alaturi de Germania, Italia, Japonia.)
 • +17 (17 voturi)    
  Noaptea mintii... (Marţi, 20 octombrie 2020, 19:13)

  Puiu Vladare [utilizator]

  ...de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!
  • +1 (1 vot)    
   Ma intreb ce i-o fi inspirat atunci cand au ales (Marţi, 20 octombrie 2020, 21:24)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui Puiu Vladare

   culoare obiectului din stanga:

   https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-10-20-24364445-41-catedrala-fortelor-armate-ruse.jpg

   Si forma este sugestiva...
 • +21 (21 voturi)    
  Na bai Dani (Marţi, 20 octombrie 2020, 19:21)

  feroviarul123 [utilizator]

  Ca ai dat banul degeaba, a făcut unu o catedrala mai tare ca a ta.
 • +19 (19 voturi)    
  ... (Marţi, 20 octombrie 2020, 19:23)

  samuraijack [utilizator]

  Așa era acum 500 de ani în Europa occidentală în timpul războaielor religioase. Între timp a apărut iluminismul.
  • -3 (13 voturi)    
   Iluminismul burghez a murit pe la 1918 (Marţi, 20 octombrie 2020, 20:12)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   acum avem iluminsmul marxist, comunist si eurosocialist-curcubeu.
 • -4 (12 voturi)    
  Rusii le construiesc, imigrantii le incendiaza (Marţi, 20 octombrie 2020, 20:11)

  xolv [utilizator]

  asta cand nu detoneaza, intra in multime, impusca sau decapiteaza.
 • +3 (5 voturi)    
  Nu este în spiritul Noului Testament (Miercuri, 21 octombrie 2020, 7:36)

  BEDE [utilizator]

  Cum spunea Domnul Isus în Ioan 4? "adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; pentru că şi Tatăl caută astfel de închinători ai Lui.". Dacă nu conta în mod special să fie la Ierusalim, să conteze oare mai mult să fie la Roma sau în reun alt loc unde se fac pelerinaje? Sau să conteze că este o catedrală mai mare? Nu, ci ceea ce contează este atitudinea spirituală, nu locul geografic, nici splendoare clădirii.
  Iar despre atitudinea spirituală a armatei Rusiei și a lui Putin ce să spunem? În al doilea războ mondial, URSS al lui Stalin a fost un prădător la fel de rău ca Germania lui Hitler...
  Și acum se glorifică cu violențele din război? Se glorifică cu milioanele de oameni pe care Stalin i-a trimis la măcel, când, dacă nu ar fi făcut epurări în armată și ar fi ascultat de ofițerii mai capabili, atunci pierderile de vieți omenești ale rușilor ar fi fost măcar de două ori mai mici? Și Putin ar pretinde că Dumnezeu aprobă măcelul și jafurile și violurile comise de Armata Roșie? Nu, nu le aprobă, după cum nu aprobă nici jafurile și măcelurile comise de japonezi, degermani și chiar și de alte trupe (deși francezii - ei mai ales dintre aliați -, britanicii și americanii au fost oarecum mai blânzi măcar față de civili).
 • +4 (4 voturi)    
  rusii au uitat: (Miercuri, 21 octombrie 2020, 8:27)

  mongolul [utilizator]

  "Fericiti facatorii de pace, caci acestia fiii lui Dumnezeu se vor chema!"
  Si "Cine scoate sabia, de sabie va pieri!"
 • +5 (5 voturi)    
  un templu pagin, (Miercuri, 21 octombrie 2020, 8:28)

  mongolul [utilizator]

  inchinat zeului razboiului.....
 • +4 (4 voturi)    
  Mdeah... (Miercuri, 21 octombrie 2020, 9:11)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Cam asta au intzeles barbarii varegi despre Dumnezeu si conexe. Trist este ca au trecut 1000 de ani de crestinism peste ei si in continuare etaleaza o inteligenta asimptomatica...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by