Câte „profiluri periculoase” din rândul migranților are Franța? Nu multe, spune ministrul francez de interne care a detaliat marți numărul de migranți ilegali susceptibili de radicalizare și pe care dorește să-i expulzeze, potrivit AFP.

Imigranti in celuleFoto: YouTube

La mai puțin de trei săptămâni după un atac comis de un tânăr pakistanez în fața fostelor sedii ale ziarului satiric Charlie Hebdo, ministrul Gérald Darmanin a anunțat că au rămas pe teritoriul francez „231 de oameni care trebuie să fie deportați, care se află într-o situație ilegală sau sunt urmăriți sub suspiciunea de radicalizare".

În total, a detaliat ministrul în cadrul primei prezentări lunare a cifrelor de activitate ale poliției, 4.111 străini sunt înregistrați în dosarul de alerte pentru prevenirea radicalizării teroriste (FSPRT), inclusiv 851 de imigranți ilegali.

Din acest contingent, 661 fac deja obiectul unor măsuri de expulzare, dar doar 428 „expulzări de pe teritoriul național au fost efectuate”, a enumerat ministrul de interne.

Acest lucru lasă aproximativ 230 de cetățeni străini într-o situație ilegală pentru care a fost inițiată o măsură, dar care nu a dus la deportare.

Pentru 180 dintre aceștia închiși în prezent, „au fost date instrucțiuni pentru a putea fi deportați” la eliberarea din închisoare, a spus Darmanin. Ceilalți „prezintă un motiv legitim” care justifică rămânerea lor în Franța în acest stadiu.

Aceștia sunt, de exemplu, oameni din țări aflate în război, către care Franța nu poate deporta în temeiul convențiilor internaționale. „Toată lumea înțelege că este dificil de deportat în Libia”, a declarat Darmanin.

Printre străinii care ar putea fi supuși unei deportări iminente, „există o duzină de oameni care se află în proces de finalizare a pedepsei sau au terminat-o, care prezintă profiluri periculoase și pe care vrem să ni-i ia înapoi țările lor de origine ", a declarat pentru AFP un înalt oficial apropiat.

Cei care sunt liberi „sunt arestați la domiciliu, o măsură care este îngrozitor de costisitoare” și fac obiectul „cererilor diplomatice urgente”, subliniază această sursă.

Cifrele prezentate marți de ministrul de interne sunt rare.

Corelarea publică a imigrației neregulate și a radicalizării este „o noutate” din partea unui guvern, observă François Héran, demograf și șef al catedrei Migrații de la Collège de France.

„Dacă există 300.000 de nereguli în Franța, care este cea mai răspândită estimare, dar probabil inferioară realității, cei 231 urmăriți pentru radicalizare, potrivit lui Gérald Darmanin, reprezintă o proporție de 1 din 1.300. Nu este neglijabil, dar invalidează ideea că ar exista o legătură necesară între migrația neregulată și radicalizare ", a spus el.