Confruntări au loc vineri între partizanii celor doi lideri politici rivali în capitala Kârgâzstanului, unde au loc proteste post-electorale violente, transmite corespondentul AFP în Bișkek.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 15:42 Președintele Sooronbai Jeenbekov a declarat starea de urgență în capitală și a cerut noului șef al statului major să restabilească ordinea

Manifestanți din cele două tabere care revendică puterea s-au confruntat pe străzi în momentul în care cele două cortegii se deplasau în centrul capitalei.

Kârgâzstanul este zguduit de o mișcare de protest care acuză fraudarea alegerilor parlamentare de duminică, câștigate de două partide apropiate de președintele Sooronbai Jeenbekov.

Șeful statului, care nu a mai apărut în public de luni, a anunțat vineri dimineața că este "pregătit" să-și părăsească postul "atunci când autoritățile legitime vor aproba și când vom reveni pe drumul legalității".

Această decizie ar putea interveni odată ce va fi fixată o dată pentru noi alegeri și schimbări în cadrul guvernului, a precizat președinția, într-un comunicat.

Nu se știe deocamdată dacă aceste condiții vor putea fi îndeplinite iar mai multe facțiuni politice au manifestat din nou vineri în Bișkek. Fiecare dintre ele are propriul favorit pentru putere, dar niciuna nu-l apără pe actualul președinte.

Câteva mii de persoane s-au adunat într-un parc din apropierea clădirii care adăpostește birourile premierului pentru a-l susține pe Sadyr Japarov, un naționalist eliberat din închisoare în această săptămână de simpatizanții săi.

De atunci, el a fost numit premier de mai mulți parlamentari reuniți într-un hotel din capitală. Sadyr Japarov "va premier și președinte și atunci totul va merge bine", a declarat un orator mulțimii, agresive, care a amenințat mai mulți ziariști.

Revenirea lui Atambaiev

Sadyr Japarov ispășea o pedeapsă de 11 ani și jumătate de închisoare pentru o luare de ostatici în cursul unei precedente crize politice.

Tensiunile din Kârgâzstan nu s-au atenuat după decizia autorităților de a invalida rezultatul alegerilor parlamentare. Confruntările s-au soldat cu cel puțin un mort și sute de răniți.

Această criză intervine într-un stat considerat drept o excepție democratică într-o regiune unde regimurile autoritare sunt regula.

Actuala contestare post-electorală este hrănită de confruntarea dintre președintele Jeenbekov și predecesorul și mentorul său politic Almazbek Atambaiev.

Acesta, eliberat și el din închisoare în această săptămână, a organizat vineri propria manifestare de susținere.

Părăsit de fostul său aliat Jeenbekov, Almazbek Atambaiev fusese condamnat la 11 ani de închisoare pentru eliberarea unui lider mafiot. Acesta era vizat de un al doilea proces, pentru rezistență armată la arestarea sa.

La începutul după-amiezii, au izbucnit confruntări între partizanii lui Almazbek Atambaiev și Sadyr Japarov: au fost trase focuri de armă în aer, geamurile mașinilor din zonă au fost sparte în timp ce cei doi lideri politici au fost evacuați.

O a treia manifestație în Bișkek a fost organizată de grupări care se revendică din societatea civilă și care protestau împotriva criminalității organizate.

Joi, lideri din diferite partide de opoziție au afirmat că dețin controlul asupra biroului procuraturii sau al ministerului de interne. Niciun polițist nu putea fi văzut în fața principalelor clădiri guvernamentale.

Puternic serviciu de securitate GKNB a cerut clasei politice să readucă ordinea în țară iar Rusia, puterea regională, a recunoscut autoritatea celui care a preluat controlul asupra GKNB, Omurbek Suvanaliev.

Kremlinul a precizat chiar că șeful serviciilor rusești de securitate (FSB) i-a transmis susținerea sa în "eforturile GKNB de a stabiliza situația și de a evita haosul".

Dar nici Moscova nu pare sigură că poate influența rezultatul acestei crize politice iar Stanislav Zas, secretarul general al Organizației tratatului de securitate colectivă (OTSC), o reuniune politico-militară condusă de Rusia, a propus vineri ajutorul său pentru a "juca un rol de mediator".