Libanul și Israelul vor purta negocieri asupra granițelor maritime și terestre contestate, a anunțat joi președintele libanez Nabih Berri, citat de AFP. Israelul a confirmat și el negocieri directe cu Libanul, primele în 30 de ani.

Trump si NetanyahuFoto: Captura video

"În ceea ce privește chestiunea granițelor maritime, vor avea loc reuniuni, de manieră continuă, la sediul Națiunilor Unite, din Nakura, sub egida Națiunilor Unite", a afirmat Berri, într-o conferință de presă difuzată de televiziunile locale.

"Reuniunile vor avea loc sub auspiciile biroului coordonatorului special al ONU pentru Liban (UNSCOL)", a adăugat el.

"Statelor Unite le-a fost solicitat de cele două părți, Israel și Liban, să joace rolul de mediator pentru delimitarea granițelor maritime și sunt pregătite pentru asta".

Nicio dată nu a fost anunțată pentru începutul negocierilor.

Israelul confirmă "negocieri directe" cu Libanul

Statul evreu a confirmat negocieri cu Libanul, primele în 30 de ani, cu mediere americană.

Aceste "discuții directe" vor avea loc după sărbătoarea evreiască Souccot care se termină în 10 octombrie, în baza Forțelor interimare ale națiunilor unite din Liban (Finul), în Nakura, potrivit unui comunicat al biroului ministrului Energiei, Youval Steinitz.

Negocierile "au ca obiectiv să ajute dezvoltarea resurselor naturale pentru toate popoarele din regiune", a precizat el.

Este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când au loc negocieri civile între Israel și Liban, după doi ani de contacte indirecte prin intermediul administrației americane.

FINUL este prezentă în sudul Libanului ca forță de tampon între cele două țări.

Circa 10.500 de Căști albastre supraveghează granița și aplicarea rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate adoptată după războiul din 2006 între Israel și Hezbollah, pentru a preveni un nou conflict.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a salutat un acord "istoric", rezultatul "a aproape trei ani de eforturi diplomatice intense".

Tehnic, Libanul și Israelul se află în stare de război.

În 2018, Libanul a semnat un prim contract de forare pentru petrol și gaze în apele sale teritoriale, inclusiv într-o zonă contestată de Israel.

Guvernul israelian a declarat în mai 2019 că și-a dat acordul pentru demararea discuțiilor cu Libanul pentru rezolvarea conflictului legat de granițele maritime.